Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποφάσεις (εδώ) που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ΚΥΣΕΑ της Κυριακής. Και αυτό διότι στις 241 λέξεις της ανακοίνωσης της Κουμουνδούρου, υπήρχαν μεν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης —γενικόλογες για την επτάμηνη απραξία και πιο ειδικές για τον δισταγμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «μη τυχόν και επιβαρύνει το πρόγραμμα των ομολόγων του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά—, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ να παύσει τη διαδικασία αποδοχής αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα.
Για τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ αυτή η απόφαση της κυβέρνησης —«προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα»— φαίνεται ότι δεν συνιστά ζήτημα που αξίζει να κατακριθεί ή έστω να σχολιαστεί.
Αυτή η αφωνία της Κουμουνδούρου σε ένα θέμα κατ’ εξοχήν «αριστερό» όπως είναι τα δικαιώματα των προσφύγων, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια διακριτική στήριξη στην κυβέρνηση και σίγουρα συνιστά ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλων των λεγόμενων «αλληλέγγυων» που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το καθολικό πάγωμα της διαδικασίας ασύλου, παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία ή ακόμα ότι η χώρα μας γίνεται ένα παράνομο κράτος.
Βέβαια υπήρξε και μια ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κάλεσαν «όλους τους/τις αλληλέγγυους/-ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους νέους και τις νέες, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη», προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι πρόσφυγες θα πρέπει να τύχουν της προστασίας που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει και η ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μην το εφαρμόζει». Υπήρξε και μια δήλωση της πρώην βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη που είπε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το άσυλο είναι παράνομη.
Ομως είναι άλλο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ —για να μην πούμε για την κυρία Γιαννακάκη που δεν εκφράζει παρά μόνο τον εαυτό της— και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος τουλάχιστον στο θέμα της αναστολής της διαδικασίας αιτήσεων ασύλου από το ελληνικό κράτος επέλεξε επισήμως να σιωπήσει, βοηθώντας την κυβέρνηση σε αυτό το λεπτό ζήτημα. Αλλωστε το ίδιο σιωπηλός υπήρξε τα τελευταία 24ωρα ο συνήθως λαλίστατος Αλέξης Τσίπρας.
Για την Ιστορία, η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν η εξής:
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τρέχει σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο πίσω από αυτές, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση που κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη και αιφνίδια ήταν, παρά τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
» Για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η Τουρκία είχε απειλήσει ουκ ολίγες φορές τόσο την Ελλάδα όσο και την ΕΕ. Η χρονική στιγμή που επέλεξε να πραγματοποιήσει την απειλή δεν είναι τυχαία: έρχεται μετά από ένα επτάμηνο ανεύθυνων επιλογών από την πλευρά της κυβέρνησης, με κορυφαία την άρνηση της επιλογής της αποσυμφόρησης. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα επιχειρεί και με τη βία να επιβάλει αυθαίρετες αποφάσεις, μετατρέποντας τα νησιά σε πεδία μάχης.
» Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη, ενώ η ΕΕ μας στέλνει απλώς μηνύματα συμπαράστασης. Και την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ούτε τώρα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μη τυχόν και επιβαρύνει το πρόγραμμα των ομολόγων του.
»Όλα αυτά φανερώνουν, όχι απλά ανεύθυνο εφησυχασμό και έλλειψη σχεδίου διαχείρισης κρίσης, αλλά και έλλειψη τόλμης.
» Σε κάθε περίπτωση, το ΚΥΣΕΑ όφειλε σήμερα να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και άμεσης μεταφοράς πληθυσμών στην ενδοχώρα.
» Όσο η κυβέρνηση το αρνείται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος όξυνσης και φαινομένων ακραίας βίας, τόσο μεταξύ Ελλήνων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων όσο και εις βάρος προσφύγων.
Και την ευθύνη για αυτό καθώς και για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.