Η Βόρεια Κορέα επέμενε εδώ και 27 μήνες ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορονοϊού στο έδαφός της και ήταν έτσι ένα από τα ελάχιστα κράτη που είχε γλιτώσει από την πανδημία.
Ο ΠΟΥ είχε τις αμφιβολίες του, αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της επίσημης θέσης της Πιονγκγιάνγκ. Ομως, την Πέμπτη, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, καθώς το καθεστώς ανακοίνωσε επίσημα το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού από τις αρχές του 2020. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την εξέλιξη «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το πρώτο και τα επακόλουθα κρούσματα διαπιστώθηκε στις 8 Μαΐου ότι οφείλονται στην υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2, που είναι εξαιρετικά μολυσματική, αφού εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτό είναι το σοβαρότερο περιστατικό εθνικής εκτάκτου ανάγκης», καθώς υπήρξε «κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες», από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα μέχρι στιγμής ούτε ποια είναι η προέλευσή τους.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Βόρειας Κορέας, δεσμεύτηκε ότι η κρίση «θα ξεπεραστεί» μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου και καραντίνας στη «μέγιστη» βαθμίδα του.
«Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο», είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και διαβεβαίωσε ότι χάρη στην «ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού (…) θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί να λάβει προμήθειες εμβολίων από το πρόγραμμα COVAX καθώς και το σκεύασμα της Sinovac Biotech από την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι πολίτες της είναι ανεμβολίαστοι.
Το γραφείο του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συνδέσει την ανθρωπιστική βοήθεια με την πολιτική κατάσταση. Ο Κουόν Γουνγκ-σε, που έχει προταθεί από τον πρόεδρο Γιουν για τη θέση του υπουργού Ενοποίησης αρμόδιος για τις σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε κατά την ακρόασή του για τον διορισμό του ότι ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων σκευάσματα για την COVID, σύριγγες και άλλες ιατρικές προμήθειες.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ο Κιμ δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα έχουν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να εξαλείψουν με ταχείς ρυθμούς την πηγή της μετάδοσης. Το Πολιτικό Γραφείο επέκρινε την «έλλειψη επίγνωσης, τη νωθρότητα, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα» των αξιωματούχων που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το KCNA.
Η αποτυχία να περιοριστούν οι μολύνσεις μπορεί να είναι μια «πρωτοφανής κρίση» για την ηγεσία του Κιμ, σχολίασε ο Λιμ Εούλ-τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Kyungnam της Νότιας Κορέας.
«Δεδομένης της υποδεέστερης εμβολιαστικής κατάστασης, των δυνατοτήτων για τεστ και των δημόσιων υποδομών υγείας συγκριτικά με την Κίνα, καθώς και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας, είναι πιθανόν να υπάρξουν πολλές απώλειες», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-τσανγκ από το Ινστιτούτο Sejong σημείωσε ότι το πανεθνικό lockdown της Βόρειας Κορέας πιθανόν να προκαλέσει τεράστια προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις τροφίμων και τη σύγχυση των πολιτών.
Ο καθηγητής Γιανγκ Μου-τζιν από το πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ δήλωσε ότι η σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου από τον Κιμ τα ξημερώματα ίσως είναι μια έμμεση έκκληση για βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα.
Νωρίτερα σήμερα, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους από την Τρίτη, καθώς πολλοί είχαν «ύποπτα συμπτώματα γρίπης» χωρίς να γίνεται αναφορά στην COVID-19.
Ο ιστότοπος NK News, που εδρεύει στη Νότια Κορέα και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι από τους κατοίκους της Πιονγκγιάνγκ ζητήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω «εθνικού προβλήματος» χωρίς να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.
Ετσι, πλέον, μετά τα κρούσματα στη Βόρεια Κορέα -και λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, Ναούρου- δύο μόνο χώρες στον πλανήτη έχουν απομείνει αλώβητες από τον SARS-CoV-2: το Τουβαλού, επίσης στον Ειρηνικό, και το Τουρκμενιστάν, στην Κεντρική Ασία, για το οποίο όμως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των επίσημων στοιχείων.