Στην αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου –να μείνουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς ενεργειακά αποθέματα εν μέσω παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία– προχώρησε η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της El Pais το οποίο αναδημοσίευσαν την Τρίτη «Τα Νέα», θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, περιλαμβάνει δράσεις, που πρέπει άμεσα να δρομολογήσουν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Το ρεπορτάζ της El país, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον θεωρητικά, το σχέδιο περιλαμβάνει και την περίπτωση ενός μπλακάουτ στις εισροές ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 –μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρόλο που αφορά το φυσικό αέριο.
Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία, όπως συνέβη με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19.
Οι δράσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
♦ Τηλεργασία μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου – μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
♦ Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση – σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
♦ Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα – ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
♦ Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις – σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.
♦ Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης, περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι κάποιας άλλης, επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναδιανομής ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με ευθύνη της Κομισιόν, ο οποίος αρχικά προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να συνοδεύεται από τις ανάλογες ρήτρες.
«Οι εταίροι μας ζητούν να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο, με σκοπό να αποφασίζεται από κοινού ποιες βιομηχανίες θα επηρεαστούν σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση προβλημάτων ανταγωνισμού μεταξύ τους» αναφέρει πηγή της Κομισιόν στην Εl País.
Παράλληλα με τις διεργασίες σε επίπεδο θεσμών, έχει ξεκινήσει και εκστρατεία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας – τόσο από τους πολίτες όσο και από τα κράτη.