Από τη στιγμή που έπεσε φως στη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής των τελευταίων χρόνων όλα δείχνουν ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχίζονται για αρκετές ημέρες, με ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες οι οποίες ανακύπτουν από το πόρισμα για την Attica Bank στο οποίο κατέληξε ύστερα από ελέγχους η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.
Σε ότι αφορά την επικαιρότητα, ειδικά για την τεχνική εταιρία Τοξότης του εργολάβου και ενός εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες Χρήστου Καλογρίτσα, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 το πιστοδοτικό όριο αυξήθηκε από τα 10 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ., χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαιρετικά χαμηλά πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας. Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγηση του οργανισμού πιστοποιητικών αξιολογήσεων ICAP, η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες πτώχευσης.
Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με τους ελέγχους της ΤτΕ και το Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την Attica Bank, έχει γίνει λόγος για τα μεγάλα δάνεια σε εταιρείες -σφραγίδα, τις ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, τις πλουσιοπάροχες αμοιβές σε έναν μικρό στρατό συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών, την έκδοση εγγυητικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ δίχως να εισπράττονται αμοιβές και τις δανειοδοτήσεις για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Αλλά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Καθημερινής στο φύλλο του Σαββάτου, το πόρισμα της ΤτΕ περιλαμβάνει περισσότερα από τριάντα σοβαρά ευρήματα – ανεπάρκειες.
Τα ίδια στοιχεία του πορίσματος αποκαλύπτουν ότι η Κομισιόν εξετάζει ποσό περίπου 85 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου (681 εκατ. ευρώ), το οποίο είναι αρκετά πιθανό να απορριφθεί ως κρατική ενίσχυση γιατί αφορά τη συμμετοχή οργανισμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Πρόκειται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (τοποθέτησε 9,9 εκατ. ευρώ), την ΕΥΔΑΠ (20 εκατ.) καθώς και το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ (55 εκατ. ευρώ) για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων, συνταξιούχων και συνδικαλιστών ότι η συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση της Attica Bank έγινε ύστερα από καθοδήγηση και πιέσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου. Επιπλέον, στα κεφάλαια της αύξησης έχουν εντοπιστεί 65 εκατ. ευρώ που προέρχονται από δάνεια που έχει δώσει η ίδια η τράπεζα σε επιχειρηματίες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση.
Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, το διάστημα από 31 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 31 Μαρτίου του 2016 –δηλαδή διάστημα κατά το οποίο επιβλήθηκαν και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί- η Attica Bank προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων, κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους, άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις της μειώνονταν με μεγάλη ένταση χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!
Αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενη το πόρισμα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά ευθύνες για την υπόθεση Καλογρίτσα. «Από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το πιστοδοτικό όριο του κ. Καλογρίτσα πολλαπλασιάστηκε με αποτέλεσμα να λάβει δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ορισμένα εκ των οποίων φαίνεται ότι συνδέονται με την προσπάθειά του να πάρει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε. Είναι ο ίδιος εργολάβος που παίρνει το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο από τον κ. Σπίρτζη, ανέφερε η Πειραιώς, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Παππά – Καμμένου είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στον ελληνικό λαό».
Το Μαξίμου σε αντεπίθεση: «Φωνάζει ο κλέφτης…»
Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές την ανακοίνωση της ΝΔ. Επεσήμαναν ότι τα επισφαλή δάνεια είχαν δοθεί από την Τράπεζα της Αττικής στον κ. Καλογρίτσα πριν από το 2015, όταν στην διοίκηση της τράπεζας ήταν διορισμένα πρόσωπα, συνεργάτες στελεχών της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Για μία ακόμα φορά η Νέα Δημοκρατία βιάζεται. Και δεν μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς αποκαλύπτει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την Αττικής», δήλωσαν.
Συνοπτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, οι ελεγκτές της ΤτΕ καταλογίζουν στην Attica Bank:
- Προβληματική δομή και λειτουργία του οργάνου διαχείρισης καθυστερήσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Ανεπαρκή κριτήρια επιχειρηματικού δανεισμού και απουσία ορίων πιστοδοτήσεων ανά πελάτη.
- Τιμολόγηση δανείων (επιτόκια χορηγήσεων) κάτω του κόστους ή και χωρίς να αντανακλά τους κινδύνους.
- Λάθη στην κατηγοριοποίηση «κόκκινων» δανείων.
- Ανεπαρκή σύνθεση και αναποτελεσματική λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου (αφορά το προηγούμενο Δ.Σ.).
- Προβλήματα στη σύνθεση και λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου.
- Ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου για την αποφυγή ασυμβίβαστων ρόλων και συγκρούσεων συμφερόντων.
- Ελαττώματα και αντιφάσεις στη διαδικασία παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου.
- Ανεπαρκές επίπεδο εκτίμησης εγγυήσεων και επαναξιολόγησης εγγυήσεων.
- Κινδύνους συνδεόμενους με νομικές συμβάσεις.
- Ασυντόνιστες στρατηγικές επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα.