Ο κόσμος στράφηκε ακόμα περισσότερo στα κινητά του και τα τάμπλετ την περίοδο της πανδημίας, καθώς ήταν κλεισμένος σπίτι για τόσο μεγάλο διάστημα. Η τάση αυτή ξεκίνησε το 2020 και συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του ’21.
Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών αυξήθηκαν κατακόρυφα, όπως και τα γιγαμπάιτ αποθήκευσης δεδομένων που αγόρασαν οι χρήστες. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί κέρδισαν πολλά δισεκατομμύρια.
Τα κέρδη της Apple σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 21,7 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυρίως χάρη στις πωλήσεις των iPhone 5G, αλλά και συνδρομών στις υπηρεσίες Apple TV και Apple Music.
Η Microsoft είχε περισσότερα κέρδη κατά 47%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας στα 16,5 δισ. δολάρια, λόγω αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών cloud και παιχνιδιών.
Η Alphabet, ιδιοκτήτρια της Google, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, λόγω αύξησης των διαφημίσεων και των online αγορών από το σπίτι.
Το YouTube, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία, ανέφερε έσοδα 7 δισ. δολαρίων από διαφημίσεις το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι.
Ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος στην Google, είπε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου αυξήθηκε πολύ η online δραστηριότητα και «είμαστε περήφανοι που οι υπηρεσίες μας βοήθησαν τόσο πολλούς πελάτες και επιχειρήσεις»
Τα έσοδα της Google έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 61,9 δισ. δολαρίων.
Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, δήλωσε ότι η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για την εταιρεία, όπου τα iPhone 12 και Apple Watch ξεπούλησαν. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων του επερχόμενου iPhone 13 θα γίνει στην Κίνα.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν χάρη στις πωλήσεις υπολογιστών που χρησιμοποιούν Windows και των καινούργιων Xbox.
Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως, ότι η έκρηξη στα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών θα φέρει μαζί της και νέες πιέσεις για αυξημένο κρατικό έλεγχο και ρύθμιση των οικονομικών τους και των δραστηριοτήτων τους, σε ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ.
Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε πρόσφατα ο Τζο Μπάιντεν για τη διευκόλυνση του ανταγωνισμού στοχεύει εν μέρει στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων γιγαντισμού των εταιρειών, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς συγκεντρώνουν υπερβολικά πολλά προσωπικά δεδομένων των χρηστών τους, τα οποία χρησιμοποιούν για να βγάζουν ακόμα περισσότερα χρήματα σε βάρος των μικρότερων εταιρειών.