Η Νίκη Κεραμέως έχει βρεθεί και πάλι σε μια δυσάρεστη θέση να μη γνωρίζει και πολλά για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Κεραμέως: Το… πιθανότερο να ανοίξουν πριν από τις γιορτές τα σχολεία

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο» επανέλαβε η υπουργός Παιδείας, που έδειξε να μην ξέρει και πολλά. Αν ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να μην ανοίξουν άλλες δραστηριότητες, παρατήρησε από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος
Protagon Team

Για μία ακόμη φορά στη θητεία της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει βρεθεί στην πολιτικά αμήχανη θέση να μη γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με θέματα της αρμοδιότητάς της. Πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία; Οπως δεν ήξερε την περασμένη άνοιξη, όπως λάθεψε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς τελικά μετατέθηκε, έτσι και τώρα, η κυρία Κεραμέως δεν ξέρει.

Ξέρει μόνο ότι το όριο της 30ής Νοεμβρίου χάθηκε και ότι τώρα υπάρχει μια ελπίδα για τις 7 Δεκεμβρίου. Αλλά και πάλι, άγνωσται αι βουλαί των επιστημόνων. Σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», η υπουργός Παιδείας παρέπεμψε πάλι στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η υπουργός, μια θέση αποκαλυπτική του προβλήματος και του προβληματισμού μεταξύ των επιστημόνων και ειδικών. Αν γίνεται λόγος για αποφάσεις που «θα» ληφθούν τις «επόμενες» εβδομάδες και με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε πια Δεκέμβριο, πόσο πιθανό είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Πολλοί επιστήμονες διατυπώνουν επιφυλάξεις κατά πόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων, αλλά από την άλλη είναι και θέμα προτεραιοτήτων που θα θέσει η κυβέρνηση: αν ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να μην ανοίξουν άλλες δραστηριότητες, παρατήρησε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

Η ίδια η κυρία Κεραμέως είπε ότι το «πιθανότερο» ενδεχόμενο είναι τα σχολεία να ανοίξουν πριν από τις γιορτές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα γίνουν rapid test στα σχολεία, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η εισήγηση.

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι τα περισσότερα προβλήματα στο δίκτυο έχουν ξεπεραστεί και πλέον γίνονται κανονικά τα μαθήματα. «Τίποτα δεν αντικαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία, όμως, όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, η τεχνολογία προσφέρει πολύτιμα πράγματα», τόνισε για μία ακόμη φορά, χωρίς βέβαια να αναφερθεί λεπτομερώς στο πόσο κακή είναι αυτή η διαδικασία, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της και αναφερόμενη στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι γίνεται μελετώντας την αγορά εργασίας και τις επαγγελματικές σχολές. Έτσι, όσοι αποφοιτούν από αυτές και αναλόγως των περιοχών, θα μπορούν να απορροφώνται αμέσως στην αγορά εργασίας. «Αν στις Κυκλάδες χρειαζόμαστε τουριστικά επαγγέλματα ή στη Δυτική Μακεδονία εργασίες που αφορούν την απολιγνιτοποίηση, τότε θα διαμορφωθούν και τα επαγγελματικά λύκεια και ΙΕΚ γύρω από αυτές τις ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειάζεται, θα μεταβάλλονται ανάλογα με το τι ανιχνεύεται στην αγορά εργασίας.