H Νίκη Κεραμέως στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open | YouTube/OpenTV
Επικαιρότητα

Κεραμέως: Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στον μαθητή-κρούσμα θα κάνουν κάθε μέρα τεστ

Το σχέδιό της για «αποκλειστικά διά ζώσης» εκπαίδευση περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, η οποία ανέλυσε τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν τόσο στα σχολεία όσο και στα πανεπιστήμια
Protagon Team

«Φέτος η εκπαίδευση προβλέπεται αποκλειστικά διά ζώσης». Αυτό επανέλαβε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών (80%), που σε συνδυασμό με ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει από κορονοϊό «προσφέρεται μια κάλυψη του 90%».

Στις ηλικίες 15-18, έχει εμβολιαστεί το 28% των παιδιών, ενώ στις 12-15 το 14%, είπε η υπουργός και προέτρεψε τους γονείς να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών. Επίσης, σημείωσε πως στα σπίτια (γονείς, ηλικιωμένοι) η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένοι.

Σε περίπτωση κρούσματος, «διεθνώς ακολουθείται το πλαίσιο τα τμήματα να μην κλείνουν, αλλά να υπάρχει αυξημένος έλεγχος», εξήγησε η κυρία Κεραμέως.

Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test. Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στο μαθητή-κρούσμα θα κάνουν κάθε μέρα τεστ. Το τμήμα θα κλείνει εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών του τμήματος.

Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε επίσης ότι οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προσέρχονται στα σχολεία με δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη και αν δεν συμμορφώνονται, θα υπάρχει αναστολή εργασίας. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έχει θεσπιστεί σύστημα πολύ γρήγορων προσλήψεων, ώστε να καλύπτονται ενδεχόμενα κενά μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η αποσυμφόρηση των τάξεων, η κυρία Κεραμέως απάντησε με μια υπεκφυγή. Είπε ότι λειτουργούν στην Ελλάδα 90.000 τμήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν. (Κανείς βέβαια δεν ζήτησε να διπλασιαστούν όλα τα τμήματα, αλλά μόνο αυτά που έχουν πολλούς μαθητές.)

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, που ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου, το πρωτόκολλο είναι πιο αυστηρό. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές θα προσέρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης του τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid). Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές. Παράλληλα, διαβεβαίωσε, ότι «προχωρούν οι διεργασίες για να υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας».

Τέλος, σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 400 ατόμων και βρίσκεται στη φάση επικύρωσης των πινάκων από το ΑΣΕΠ και θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση.