Ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών φαίνεται ότι συγκεντρώνει το νομοσχεδιο της κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες και Νίκη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διακομματικής στήριξης της πρωτοβουλίας που απηύθυνε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.
Μετά και τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου, η κυρία Κεραμεώς μίλησε για ιστορική ημέρα, με δεδομένο όπως σημείωσε, ότι διαμορφώνεται η απαιτούμενη ευρεία συναίνεση.
Από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία», ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Εσωτερικών.
Προηγουμένως, κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, απαρίθμησε πέντε λόγους για την άρση όλων των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων. Και κάνοντας λόγο για ιστορική ευκαιρία, ζήτησε από τους βουλευτές να άρουν «με έναν νόμο και ένα άρθρο» όλα τα εμπόδια για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Οπως είπε, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «έχει ισχυρό συμβολισμό», καθώς επιχειρεί να αποκαταστήσει μία εκκρεμότητα 48 ετών και «να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Να μπορούν, επιτέλους, οι συμπατριώτες μας που μένουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών να ασκήσουν το δικαίωμά τους από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς».
Και αφού αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και αναθεωρήσεις που είχαν γίνει για την εξασφάλιση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, τόνισε:
«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να κάνουμε το άλμα άρσης όλων των περιορισμών των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. [Πρόκειται] για μία ισότιμη μεταχείριση και ενίσχυση του δικαιώματος που έχουν. Και η Βουλή σήμερα μπορεί να το κάνει με έναν νόμο και ένα άρθρο, διευκολύνοντάς τους σε ένα συνταγματικό τους δικαίωμα, δυναμώνοντας τη φωνή τους, παρέχοντάς τους ένα δικαίωμα που είχαν στερηθεί».
Ακολούθως η υπουργός Εσωτερικών απαρίθμησε πέντε σημαντικούς λόγους για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων:
«Σήμερα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων κάνει εφικτό να συγκεντρωθούν οι 200 θετικές ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα για την ψήφιση του νόμου, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση πριν δύο χρόνια είχαν ψηφίσει τις διατάξεις αυτές και η Πλεύση Ελευθερίας έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.
»Δεύτερος λόγος, είναι η διασφάλιση της καθολικότητας του εκλογικού δικαιώματος όλων των πολιτών και για αυτό αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εμπόδια στην εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους με αυθαίρετους ισχυρισμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια». «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει, αλλά μια δυνατότητα, διευκόλυνση να συμμετέχουν χωρίς να χρειάζεται να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους.
»Τρίτος λόγος η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με τη μητέρα πατρίδα, πολλαπλασιάζοντας το ενεργό τους ενδιαφέρον σε όσα συμβούν στην Ελλάδα και να μην τους παραγκωνίζουμε. Και αυτό είναι προς τον συμφέρον μας.
»Τέταρτος λόγος, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου που σήμερα δημιουργεί μια διασπορά δύο ταχυτήτων, στους εύπορους που μπορούν να ανταποκριθούν στη δαπάνη ενός ταξιδιού για να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν και σε όσους διαμένουν σε κοντινές χώρες από εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα.
»Πέμπτος λόγος, η εναρμόνιση σε μια διεθνή πρακτική που μπορεί να γίνει μέσω των τεχνολογικών δυνατότητων για την κατάρτιση και εναρμόνιση των εκλογικών καταλόγων».
«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό», παρατήρησε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών, για να επαναλάβει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες και κομματικές αντιπαραθέσεις». «Δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο. Είναι εθνικό. Είναι υποχρέωση μιας δημοκρατικής δίκαιης Πολιτείας», κατέληξε στην εισήγησή της.
Το ΠΑΣΟΚ
«Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα θέμα αρχών – Η στάση μας δεν υπαγορεύεται από συγκυρία ή ωφελιμισμό», θελησε να υπογραμμίσει από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.
«Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή από εκλογικό ωφελιμισμό ή μία δέσμευση που είχε κάποτε είχε λεχθεί στο παρελθόν, αλλά στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και η διευκόλυνση της άσκησης της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού είναι στις αρχές μας. Και για εμάς, στη στάθμιση που γίνεται, οι αρχές και οι αξίες μας είναι υπεράνω των επικοινωνιακών ενεργειών της κυβέρνησης περί συναίνεσης, άρα δεν ψηφίζουμε γιατί είχαμε πει κάτι στο παρελθόν ή γιατί μας “στριμώξατε” αλλά ψηφίζουμε γιατί για μας είναι ένα θέμα αρχών», ανέφερε ο κ. Δουδωνής που πάντως έδειξε επιφυλακτικός για το πόσο αίρονται πραγματικά τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.
Μεταξύ άλλων, ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει μία απογραφή των αποδήμων καθώς αυτό, όπως είπε, είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα.
«Απαιτείται ειλικρινής φροντίδα για τη σύνδεση των αποδήμων με την πατρίδα. Απαιτείται μέριμνα για τα σχολεία μας και για τη διδασκαλία των Ελληνικών. Και απαιτείται, βέβαια, μία πολιτική που θα επιτρέψει σε όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και θέλουν να γυρίσουν να μπορούν να γυρίσουν. Γιατί αυτό θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για τη δυναμική και την προοπτική του τόπου», σημείωσε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ.
«Παραφωνία» ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, καταλόγισε στην κυβέρνηση αλαζονεία και παιχνίδι εντυπώσεων και αντιπρότεινε τροπολογία:
«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία με τροπολογία που θα καταθέσουμε, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και συνέχισε λέγοντας:
«Οι τιθέμενοι περιορισμοί ως δικλείδες ασφαλείας αποσκοπούν στην αποτροπή οποιασδήποτε επέμβασης επί του εκλογικού αποτελέσματος, σε βαθμό ικανό να αλλοιώσει την βούληση του εκλογικού σώματος. Πρόκειται για ένα από τα δύο μοντέλα που εφαρμόζονται στην ευρωπαϊκή πρακτική και αυτό προτείνουμε και ήταν η βέλτιστη πρακτική της κλειστής εκπροσώπησης. Δεν υπάρχει χώρα, που έχει διασπορά, και να μην εφαρμόζει ένα από τα δύο συστήματα, είτε τον περιορισμό με κριτήρια που αποδεικνύουν τον πραγματικό δεσμό των ομογενών με την πατρίδα, είτε της κλειστής εκπροσώπησης. Επομένως θα επιμείνουμε στην άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους και θα ξανακαταθέσουμε την τροπολογία που καταθέσαμε το 2021. Θα τηρήσουμε το συνταγματικό πνεύμα για σύνθεση, συναίνεση και για αξιολόγηση των προϋποθέσεων, ώστε να μην είναι ανάχωμα αλλά διευκόλυνση των εκλογέων. Θα διεκδικήσουμε την διευκόλυνση της πρόσβασης στο δικαίωμα και για τους εκλογείς του εσωτερικού και θα αναδείξουμε και τα παιχνίδια εντυπώσεων που προσβάλλουν το συνταγματικό πνεύμα και αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως εκλογικό κοινό υποτιμώντας την αγάπη τους για την Ελλάδα»,