«Το διάβασα και τρελάθηκα», αντέδρασε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα για την εργαζόμενη μητέρα στην Πάρο και την απαίτηση της εργοδότριάς της να βάλει να εργαστεί και η ανήλικη κόρη της, προκειμένου να καλύπτεται το αντίτιμο στο κατάλυμα που της παρείχε!
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η απαίτηση διατυπώθηκε παρά το γεγονός ότι η εργαζόμενη είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι θα πάρει μαζί της την κόρη της, καθώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.
Οπως αναφέρει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, στην οποία έγινε η καταγγελία από την εργαζόμενη, η εργοδότρια της μητέρας συμφώνησε, χωρίς καμία αντίρρηση, να μείνει και το παιδί στο κατάλυμα, ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, άλλαξε γνώμη θεωρώντας προφανώς ότι την επιβαρύνει.
«Την ρώτησε εάν θα μείνει κι άλλες ημέρες η ανήλικη, με την εργαζόμενη μητέρα να της απαντά πως δεν μπορεί να την αφήσει κάπου αλλού, και ότι την είχε ενημερώσει εξαρχής», περιέγραψε ο κ. Χότζογλου, για να προσθέσει:
»Η εργοδότρια, απάντησε στην μητέρα πως θεωρούσε πως το παιδί θα μείνει στο κατάλυμα μαζί της μόνο για λίγες ημέρες, αλλά εφόσον θα καθίσει περισσότερο, της πρότεινε να δουλέψει η 14χρονη σε μία αλυσίδα καθαριστηρίων που διαθέτει, για να “ισοφαριστεί” ότι μένει στο ίδιο δωμάτιο. Χαρακτηριστικά, της είπε ότι της κοστίζει που μένει και η κόρη στο συγκεκριμένο κατάλυμα».
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών Χρήστου Κατσώτη από το ΚΚΕ και Νίκου Ηλιόπουλου της Νέας Αριστεράς με θέμα την πρόσφατη εγκύκλιο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε πως ήδη ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας να διευκρινίσει το ζήτημα, ενώ διαπιστώθηκε πως «δεν υπάρχει καταγγελία».
Απευθυνόμενη μάλιστα στον κ. Ηλιόπουλο που έθιξε το θέμα, η κυρία Κεραμέως τον κάλεσε να διαβιβάσει στην Επιθεώρηση Εργασίας τα όποια στοιχεία διαθέτει το κόμμα του για την υπόθεση, ώστε να μπορέσει σήμερα κιόλας να προχωρήσει στον αναγκαίο έλεγχο.
Η είδηση της Πάρου είναι το σήμα το οποίο δείχνει πού πηγαίνει η πολιτική σας, της απάντησε από την πλευρα του ο βουλευτής.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος θα αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του, ενώ, στην κριτική ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στους εργοδότες τον χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων στη βιομηχανία, εκτείνοντας έτσι τον χρόνο εργασίας τους, σημείωσε ότι αποτελεί πάγια πρόβλεψη στο νομικό μας πλαίσιο, από το 1965. Η προετοιμασία των εργαζομένων, πχ να βάλουν τη στολή τους, να χτυπήσουν την κάρτα τους κά, «δεν περιλαμβάνεται στις ώρες εργασίας». Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, ισχύει εδώ και δεκαετίες και δεν έχει αμφισβητηθεί, συμπλήρωσε στην απάντησή της η υπουργός Εργασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης ανέφερε ότι, κάτ’ έθιμο και μέσα από την πάλη των εργαζομένων οι εργαζόμενοι χτυπούσαν κάρτα μόλις πήγαιναν στο εργοστάσιο, και ότι μέσα ήταν και ο χρόνος της προετοιμασίας.. «Τώρα -είπε- εσείς ξεθάψατε ένα νόμο του 1965 για να κάνετε δώρο μία ώρα στους εργοδότες».