Ο Κώστας Σημίτης σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης | Nikos Libertas/SOOC
Επικαιρότητα

Κεντροαριστερά καλεί Σημίτη – Τι απαντά

Κύκλος στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς κινούνται για την ανασυγκρότηση της παράταξης πέρα από τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ βλέπουν στον πρώην πρωθυπουργό το πρόσωπο που θα πάρει την πρωτοβουλία για την ενοποίησή της. Ο ίδιος πάλι όχι...
Protagon Team

Κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς φέρνει η έλλειψη… κινητικότητας σε επίσημο, κομματικό επίπεδο, καθώς οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να βρουν ένα κοινό έδαφος συνεννόησης μπορεί να είναι καταγεγραμμένες, ωστόσο η κοινή επιτροπή διαλόγου που έχουν συστήσει τα δύο κόμματα δεν φαίνεται να έχει το απαραίτητο πολιτικό κύρος. Ετσι αναζητείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα μπορούσε να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις, και ως τέτοιο εμφανίστηκε από δημοσίευμα του Βήματος ο Κώστας Σημίτης, πλην όμως ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει κάθε πρόθεση ενεργοποίησής του.

Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Βήμα της Κυριακής, στελέχη του ευρύτερου χώρου βρίσκονται σε συζητήσεις και παρασκηνιακές διεργασίες με απώτερο στόχο την (ανα)συγκρότηση .

Μια εικόνα της σχετικής ανθρωπογεωγραφίας προσέφεραν οι δύο συγκεντρώσεις που έγιναν την Τετάρτη και την Πέμπτη για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αντίστοιχα.

Οπως προσθέτει το ρεπορτάζ, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται γενικότερα μια αλλαγή κλίματος, ωστόσο ένα βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία είναι ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε γίνει δεκτός με θερμό χειροκρότημα στο συνέδριο του Ποταμιού και με ακόμα θερμότερη υποδοχή στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η περίοδος της πρωθυπουργίας του εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς για μεγάλο μέρος του χώρου της Κεντροαριστεράς ενώ, λόγω ηλικίας (είναι πλέον 80 ετών), μπορεί να παίξει ενοποιητικό ρόλο για ένα μεταβατικό διάστημα χωρίς να απειλήσει την φιλοδοξία άλλων προσώπων να ηγηθούν.

Υπέρ της ανάμειξης του Κώστα Σημίτη έχουν ταχτεί δημόσια στελέχη που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο (Νίκος Μπίστης, Χρήστος Βερελής) ενώ της αυτής αντίληψης είναι και ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλα στελέχη του εκσυγχρονιστικού ρεύματος.

Το σχόλιο του Κώστα Σημίτη

Σχετικά με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έγινε το ακόλουθο σχόλιο: «Ο Κώστας Σημίτης, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ενός ρεύματος μεταρρύθμισης από όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η επισήμανση αυτή δεν σημαίνει και την ανάληψη οργάνωσης αυτού του έργου. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς».

Το Βήμα σημειώνει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας είναι άλλα δύο πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν του εγχειρήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο μόνος ίσως που ασκεί συστηματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει αμβλύνει και κάποιες διαφωνίες που είχε με στελέχη όπως η Αννα Διαμαντοπούλου. Αφετέρου, ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται πρόσωπο με πολιτικές φιλοδοξίες και μεταρρυθμιστικό στίγμα, αλλά χωρίς κόμμα να τον στηρίζει. Επιπλέον, θα χρειαστεί να παραιτηθεί από την ΤτΕ αν θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα.

Οι εξελίξεις -τις οποίες παρακολουθεί στενά και ένα κομμάτι της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη- αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς, όπως εκτιμάται, αν υπάρξει μία ελκυστική και αξιόπιστη έκφραση του χώρου, η οποία θα συνθέτει όλες τις διασκορπισμένες δυνάμεις, θα μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.