Η Κέιτ Γουίνσλετ με τη συμπρωταγωνίστρια και θυγατέρα της, Μία Θρίπλετον, στην ταινία «I am Ruth» | Channel 4
Επικαιρότητα

Κέιτ Γουίνσλετ: «Να προστατεύσουμε τα παιδιά στα social media»

Την ανησυχία της για το έλλειμα ελέγχων ασφαλείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορούν να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, εξέφρασε η ηθοποιός. Αφορμή η κυκλοφορία ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί και η οποία πραγματεύεται τις δυσκολίες που μπορεί να έχει η σχέση ενός ανηλίκου με το σύγχρονο Διαδίκτυο
Protagon Team

Τη θέση ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγκάσουν τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εφαρμόσουν ηλικιακά όρια στις πλατφόρμες τους, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη χρήση των social media στην ψυχική υγεία των παιδιών, εξέφρασε η Κέιτ Γουίνσλετ.

Σε συνέντευξή της στο BBC η βρετανίδα ηθοποιός σημείωσε, μάλιστα, ότι οι γονείς αισθάνονται «απολύτως ανίσχυροι» να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πλοηγηθούν με τον σωστό τρόπο στις εν λόγω πλατφόρμες.

Η Γουίνσλετ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις παραμονή της κυκλοφορίας της ταινίας «I Am Ruth», στην οποία συμπρωταγωνιστεί μαζί με την κόρη της, Μία Θρίπλετον, και η οποία πραγματεύεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο μεγάλου μήκους δράμα, το οποίο βασίστηκε σε ιδέα της ίδιας της Κέιτ Γουίνσλετ, η ηθοποιός του «Τιτανικού» υποδύεται μια ανήσυχη μητέρα η οποία δυσκολεύεται να προστατέψει την κόρη της, Φρέγια (Μία Θρίπλετον), από τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής ζωής στην ψυχική υγεία της.

Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση να εστιάσει το έργο στην ψυχική υγεία των παιδιών γεννήθηκε ύστερα από μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Ντόμινικ Σάβατζ, σχετικά με το πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν «όταν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα».

Η πρότασή της αφορούσε μια ταινία η οποία δεν θα καταπιανόταν με το ζήτημα της «εμμονής» ενός παιδιού με το κινητό του τηλέφωνο. Επρεπε να καλύψει «τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το κινητό, πώς επηρεάζει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, πώς επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειές τους, την ψυχική τους κατάσταση όσον αφορά σκέψεις όπως ο αυτοτραυματισμός», είπε η Γουίνσλετ.

Πράγματι, η ταινία ακολουθεί την κατάπτωση της Φρέγια σε συνέχεια της σχέσης που αποκτά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: η 17χρονη κλείνεται στον εαυτό της, γίνεται λιγότερο επικοινωνιακή και οι καλές επιδόσεις της στο σχολείο θα αποτελέσουν παρελθόν.

Ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «τρομακτικός για τους γονείς, γιατί δεν ξέρουμε πραγματικά τι υπάρχει εκεί», υποστήριξε η βραβευμένη ηθοποιός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο.

«Δεν ξέρουμε πια τι συμβαίνει στις παρέες των παιδιών, διότι μεγάλο μέρος τους έχει οικοδομηθεί στα κινητά και βρίσκεται εκεί. Σε αυτόν τον κόσμο, στον οποίο, όσο βαθύτερα διεισδύει κάποιος, τόσο πιο σκοτεινός γίνεται, είναι πολύ πιο δύσκολο να πλοηγηθούν τα παιδιά», ανέφερε.

«Νομίζω ότι τα μικρά παιδιά είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε πράγματα για τα οποία απλώς δεν έχουν τα συναισθηματικά εργαλεία ώστε να ξέρουν πώς να τα επεξεργαστούν, καθώς οι άνθρωποι πλέον αποκτούν κινητά τηλέφωνα σε πολύ μικρότερη ηλικία από ό,τι παλιότερα», εξήγησε.

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι απαιτείται παρέμβαση της πολιτείας, η Κέιτ Γουίνσλετ απάντησε καταφατικά: «Μακάρι η κάθε κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς. Μακάρι η πρόσβαση σε ορισμένες πλατφόρμες να ήταν απαγορευμένη για κάποιες ηλικίες. Μακάρι οι έλεγχοι ασφαλείας να ήταν πολύ πιο αυστηροί».

Η ηθοποιός μίλησε για γονείς οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί να «παλεύουν» μόνοι τους με τις αρνητικές διαστάσεις που κρύβουν οι δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησε να υπάρξει «περισσότερη προστασία και λογοδοσία».

«Απλώς πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ξέρουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα παιδιά μας, θα πρέπει, ακριβώς, να δράσουν. Οποιοι και αν είναι αυτοί οι άνθρωποι, ξέρουν ποιοι είναι, θα πρέπει να σπεύσουν και να δράσουν πιο αποτελεσματικά», κατέληξε.