Ενα ευρύ πλέγμα δράσεων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε το υπουργείο Τουρισμού την Τετάρτη. Στόχος είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με όρους βιωσιμότητας.
Παρουσιάζοντας σε ειδική εκδήλωση τις βασικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υλοποιεί το υπουργείο της, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στάθηκε στη «μοναδική ευκαιρία της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αρμοδιότητας του υπουργείου, ώστε να μπει ο ελληνικός τουρισμός σε μια νέα τροχιά σημαντικής και βιώσιμης ανάπτυξης».
Οι δράσεις αφορούν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ορεινών καταφυγίων, χιονοδρομικών κέντρων, τουριστικών λιμένων, καθώς και τη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες (περισσότερα εδώ).
Πρόκειται για τη Δράση 16931 «Τουριστική Ανάπτυξη», η οποία περιλαμβάνει:
Α. Δράσεις Πράσινης Ανάπτυξης που αφορούν στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού που καλύπτει ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις δημόσιων υποδομών και εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, και
Β. Δράσεις Γαλάζιας Ανάπτυξης που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων με μέτρα ενεργειακής απόδοσης για υφιστάμενα κτίρια και κτίρια υποδομών, παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται στις μαρίνες, δυνατότητα πρόσβασης στις παραλίες για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες και προώθηση της ανάπτυξης του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού.
Η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι μπαίνουν τα θεμέλια και δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μπει σε μια νέα τροχιά, να ανανεωθεί, να εξελιχθεί και να ανοίξει καινούργιους δρόμους. «Στόχος μας είναι», είπε, «ο ελληνικός τουρισμός του αύριο να παραμείνει θελκτικός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες».
Η υπουργός αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), συνολικού ύψους περίπου 387 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες:
• Στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας.
• Στην διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού
τουριστικού προϊόντος.
• Στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
• Και τέλος στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, την βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Οι δράσεις αυτές κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους περίπου 222 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυρία Κεφαλογιάννη επεσήμανε ακόμη πως το Υπουργείο εργάζεται εντατικά ώστε να επιτύχει τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ενώ τόνισε πως διαθέτει το σχέδιο και την πολιτική βούληση ώστε να κερδίσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. «Με την υλοποίηση όλων των έργων που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε», κατέληξε η υπουργός Τουρισμού, «στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη που αφορά όλη τη χώρα και τα οφέλη της οποίας θα κατανέμονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά».
Αναλυτικότερα, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαρθρώνονται σε τέσσερις δράσεις:
♦Πρώτον, δράση με τον γενικό τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 321 εκατ. ευρώ.
♦Δεύτερον, δράση που αφορά στην «Τουριστική Εκπαίδευση», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 45 εκατ. ευρώ.
♦Εν συνεχεία με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ.
♦Και τέλος Δράση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», προϋπολογισμού επίσης περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν θα συμβάλουν επίσης «στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού, όπως και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Αλλά και στην αλλαγή του προτύπου τουριστικής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Ακόμα, στην σημαντική αναβάθμιση της κατάρτισης των απασχολούμενων στον τουρισμό, συνεπώς στη βελτίωση του επιπέδου των τουριστικών υπηρεσιών σε αναλογία με την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς», τόνισε η υπουργός Τουρισμού.
Η Υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στη διάχυση της πληροφόρησης και στην συμβολή και των μέσων ενημέρωσης προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο σύνδεσμος αναρτημένων προσκλήσεων είναι προσβάσιμος εδώ.
Η υποβολή ερωτημάτων των δυνητικών δικαιούχων μπορεί να γίνει μέσω του ειδικού λογαριασμού email του Υπουργείου, rrf-helpdesk@mintour.gr