Οι Γερμανοί λατρεύουν το πεντανόστιμο, αν και αρκετά λιπαρό, ντονέρ κεμπάπ, σε σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ότι παραγκώνισε τα λουκάνικα ως εθνικό φαγητό τους. Κάπως σαν το δικό μας πιτόγυρο. Το αγαπημένο τους κεμπάπ, όμως, έχει γίνει πλέον σύμβολο της ακρίβειας στη χώρα, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το συγκεκριμένο έδεσμα θα κοστίζει σύντομα περισσότερα από 10 ευρώ η μερίδα.
Οι Γερμανοί ανησυχούν τόσο πολύ για την αύξηση των τιμών, που το θέμα συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Μπούντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο. Η Χάνα Σταϊνμίλερ, βουλευτής των Πρασίνων, έθεσε το ζήτημα αφού την προσέγγισαν ανήσυχα μέλη μιας λέσχης νέων στην εκλογική της περιφέρεια στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Telegraph.
Μεταξύ των βασικών ανησυχιών των νέων, είπε η ίδια στους βουλευτές, ήταν «οι αυξημένες τιμές των κεμπάπ» που εκτιμάται ότι έχουν ανέβει από περίπου 3,50 ευρώ το 2022, σε τουλάχιστον 6 ευρώ τους τελευταίους μήνες. Τον Νοέμβριο, ένας μεγάλος παραγωγός ντονέρ προειδοποίησε ότι γινόταν ένα πιάτο «πολυτελείας» που σύντομα θα μπορούσε να κοστίσει έως και 10 ευρώ.
«Ξέρω ότι για πολλούς ανθρώπους εδώ αυτό δεν συνιστά καν ένα καθημερινό πρόβλημα και ίσως μερικές φορές το υποτιμούν. Αλλά τους υποσχέθηκα ότι τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε και εδώ», σχολίασε η Σταϊνμίλερ.
Μπορεί για τους Βρετανούς το ντονέρ κεμπάπ να είναι συνήθως η κατάληξη μιας βραδιάς με πολύ ποτό, όμως στη Γερμανία το πιάτο έχει μια περήφανη παράδοση που χρονολογείται από την εποχή των ξένων εργατών της δεκαετίας του 1960. Εκείνη την περίοδο, μεγάλος αριθμός Τούρκων, καθώς και Ελλήνων, Ισπανών και Νοτιοκορεατών, μεταξύ άλλων, προσκλήθηκαν να εργαστούν στη Γερμανία στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών.
Οταν έφτασαν οι Τούρκοι, έφεραν μαζί τους το χαρακτηριστικό πιάτο της οθωμανικής εποχής: κομμάτια ζουμερού αρνίσιου γύρου που σερβίρονταν σε μια μεγάλη πίτα με μια ποικιλία από σαλάτες και σάλτσες.
Τα τελευταία χρόνια, τα σημεία πώλησης ντονέρ αυξάνουν σταθερά τις τιμές τους για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των συστατικών, ιδιαίτερα της ντομάτας και του ψωμιού.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, όπου οι ντόπιοι παραπονούνται ότι είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ένα «τίμιο» κεμπάπ με 3 ευρώ.