Φουντώνουν οι ανησυχίες για διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς εναντίον τοποθεσιών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο ως απάντηση στις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.
Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές από τις επιθέσεις που έγιναν νωρίτερα, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης σε θέσεις του στρατού κατά μήκος των συνόρων, λέει ο IDF, ενώ δεν ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.
Στο μεταξύ, στο κενό έπεσε μία προσπάθεια για νέα ανακωχή, όταν άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ, βρέθηκαν στη Ντόχα για συνομιλίες με τους καταρινούς διαμεσολαβητές.
Απελευθέρωση ομήρων
Οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ επικεντρώθηκαν στην πιθανή απελευθέρωση νέων κατηγοριών ισραηλινών ομήρων, πέραν των γυναικών και των παιδιών, αλλά και στις παραμέτρους μιας εκεχειρίας, που -σύμφωνα με πηγές- διαφέρουν από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times of Israel, η Μοσάντ λίγο αργότερα διέταξε την επιστροφή της ομάδας από το Κατάρ καθώς οι συνομιλίες για εκεχειρία βρέθηκαν σε αδιέξοδο.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας, η οποία περιελάμβανε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι, σύμφωνα με τη λίστα που εστάλη στη Χαμάς και εγκρίθηκε από την οργάνωση», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το CNN.
Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από αυτούς που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, απαιτούν να συναντηθούν με τον Νετανιάχου, «απόψε».
Μακρόν: 10 χρόνια πόλεμος
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία “ανησυχεί έντονα” για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς.
«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια» είπε ο Μακρόν.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων…Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό» κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.
Οι στόχοι των ΗΠΑ
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις παρουσίασε σήμερα τους γενικούς στόχους της χώρας της για το πότε θα λήξει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη θα πρέπει τελικά να επανενωθεί κάτω από μια κυβερνητική οντότητα.
Η Χάρις, που μετείχε στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον οποίο είπε ότι «σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Οχθη, την πολιορκία της Γάζας ή την επαναχάραξη των συνόρων της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Είπε επίσης ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση θα πρέπει να συνεχιστούν «στο πλαίσιο ενός σαφούς πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό προς ένα δικό του κράτος υπό την ηγεσία μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής και να έχει σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγξει τη Γάζα, κάτι που είναι μη βιώσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ, την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.