Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από την εθνική εφορευτική επιτροπή.
Ο 69χρονος πρόεδρος, που ανέλαβε την εξουσία το 2019, έλαβε το 81,31% των ψήφων. Η συμμετοχή έφθασε το 69,44%.
Οπως αναμενόταν, από τους πέντε αντιπάλους του Τοκάγεφ, που ήταν όλοι λίγο-πολύ άγνωστοι στην κοινή γνώμη, κανένας δεν ξεπέρασε το 3,42%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιλογή «εναντίον όλων», που υπήρχε στα ψηφοδέλτια, προτίμησε το 5,8% των εκλογέων, δηλαδή τη δεύτερη θέση κατέλαβε η εναντίωση σε όλους τους υποψήφιους.
Το Καζακστάν, κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ενωσης με πλούσιο υπέδαφος και σταυροδρόμι στρατηγικών εμπορικών οδών, βυθίστηκε στο χάος τον Ιανουάριο, όταν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής στη χώρα, προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια και αντιμετωπίστηκαν με βαρβαρότητα από τις αρχές, με εντολή του Τοκάγεφ. Κατά τα επίσημα στοιχεία, 238 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Το τραύμα αυτής της κρίσης δεν έχει επουλωθεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συνέλαβαν επτά οπαδούς εξόριστου αντιπολιτευόμενου, τους οποίους κατηγορούν για υποκίνηση «πραξικοπήματος».
Ο Τοκάγεφ έκανε εκστρατεία προβάλλοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία «νέου Καζακστάν», πιο δημοκρατικού, λιγότερο άνισου. Ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες συνεχίζονται, όπως και τα αυταρχικά αντανακλαστικά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Συγχαρητήρια Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τη νίκη του Τοκάγεφ, ενώ οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ επέκριναν την απουσία «πραγματικού ανταγωνισμού» στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.
«Εχετε λάβει μια πειστική απόδειξη εμπιστοσύνης των συμπατριωτών σας», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διαβεβαιώνοντας πως η «στρατηγική σύμπραξη» και η συμμαχία ανάμεσα στην Αστάνα και τη Μόσχα «προχωρεί με αξιοσημείωτη επιτυχία».
«Σας εύχομαι, αγαπητέ Κάσιμ-Γιομάρτ Κεμέλεβιτς, κάθε επιτυχία, ακλόνητη υγεία και ευημερία», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, η κυβέρνηση του Καζακστάν έλαβε τη βοήθεια τον Ιανουάριο ενός ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που στάλθηκε στο Kαζακστάν ενώ η οικονομική πρωτεύουσα Αλμάτι συγκλονιζόταν από φονικές ταραχές.
Παρά την καθοριστική αυτή βοήθεια, ο Τοκάγεφ πήρε κάποιες αποστάσεις από τη Μόσχα μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τον Ιούνιο, ο Τοκάγεφ επέκρινε δημόσια τον ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια ενός φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου τάχθηκε κατά της αναγνώρισης των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατήγγειλαν την «απουσία πραγματικού ανταγωνισμού» κατά τις προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που είχε αναπτύξει μια αποστολή στην μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, κατήγγειλε επίσης πως κανείς από τους άλλους υποψηφίους «δεν αμφισβήτησε πραγματικά το πρόγραμμα του απερχόμενου προέδρου. Ετσι, οι επιλογές των εκλογέων ήταν περιορισμένες».
«Οι εκλογές υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις (…) προκειμένου να διασφαλιστεί ένας πραγματικός πλουραλισμός», πρόσθεσε ο ΟΑΣΕ.