Ο Λουίτζι ντι Μάιο όταν ήταν ΥΠΕΞ της Ιταλίας, με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στην G20, τον Ιούνιο του 2021 | EPA/ANGELO CARCONI
Επικαιρότητα

Καβγάς στην Κομισιόν για τον Λουίτζι ντι Μάιο: Γιατί όχι ο Αβραμόπουλος;

Η επιλογή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας ως φαβορί για τη θέση του πρώτου ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στον Κόλπο προκαλεί αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Guardian αναρωτιέται γιατί δεν προτιμήθηκαν πιο έμπειροι υποψήφιοι, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ζοσέπ Μπορέλ θα λάβει την τελική απόφαση
Protagon Team

Αντιδράσεις στους κόλπους της Κομισιόν προκαλεί ο διορισμός του πρώτου ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Κόλπο. Φαβορί για το πόστο φαίνεται πως είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα για μια τόσο σημαντική θέση.

Ο 36χρονος Ντι Μάιο, πρώην αρχηγός του ιταλικού λαϊκιστικού κινήματος των Πέντε Αστέρων και υπουργός για περισσότερα από τρία χρόνια, μέχρι τον προηγούμενο μήνα, έχει επιλεγεί από ομάδα ευρωπαίων αξιωματούχων ως «ο καλύτερος» μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων.

Οι δημοσιογράφοι του Guardian, μάλιστα, αναρωτιούνται πώς γίνεται να θεωρείται καταλληλότερος ο Ντι Μάιο τη στιγμή που οι αντίπαλοί του είναι πολύ πιο έμπειροι στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως ο 69χρονος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, υπενθυμίζουν, έχει διατελέσει ευρωπαίος Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών, Αμυνας, Υγείας και Τουρισμού της Ελλάδας.

Αλλοι συνυποψήφιοι του Ντι Μάιο, επίσης πιο έμπειροι από αυτόν, είναι ο Σλοβάκος Γιαν Κούμπις, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατείχε αρκετές θέσεις του ΟΗΕ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και ο Κύπριος Μάρκος Κυπριανού, άλλος ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών και επίτροπος της ΕΕ.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοσέπ Μπορέλ, το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Μπορέλ μπορεί επίσης να καλέσει τα 27 κράτη-μέλη να ψηφίσουν για τον διορισμό.

Αυτοί που διαφωνούν με τον διορισμό του Ντι Μάιο θυμίζουν τους λάθος χειρισμούς του πρώην ΥΠΕΞ της Ιταλίας στο ζήτημα της απαγόρευσης πωλήσεων όπλων από την ΕΕ στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω της χρήσης τους στην Υεμένη.

Από δική του «γκάφα» οι δύο αραβικές χώρες ανακοίνωσαν αντίποινα μόνο κατά της Ιταλίας, ενώ η απαγόρευση ίσχυε για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, τον Ιούνιο του 2021, τα ΗΑΕ απαίτησαν από την Ιταλία να μεταφέρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση Αλ Μινχάντ στο Ντουμπάι, σε προφανή αντίποινα για το εμπάργκο όπλων. Η Ιταλία είχε χρησιμοποιήσει τη βάση για πτήσεις προς το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Κέρας της Αφρικής κατά τη διάρκεια πολλών πολυεθνικών αποστολών.

Η Τσίνζια Μπιάνκο, ειδική για την περιοχή του Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, κατηγόρησε τον Ντι Μάιο ότι προκάλεσε «την πιο σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Ιταλίας και των ΗΑΕ στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων μεταξύ των χωρών». Αν γίνει ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην περιοχή, είπε η ίδια, αυτό θα σημάνει τον «πρόωρο θάνατο… της οποιασδήποτε πολιτικής, παρουσίας ή υπηρεσίας της ΕΕ στον Κόλπο».

Aλλη πηγή δήλωσε στον Guardian ότι ο διορισμός αυτός στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα: «Είναι μια εντελώς “τρελή” απόφαση και το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ο Ζοσέπ Μπορέλ αναλαμβάνει αυτό το τεράστιο ρίσκο».

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιτροπή δεν έμεινε ικανοποιημένη με τον τελικό κατάλογο και ότι ο Μπορέλ «μπορεί να επανεξετάσει» την απόφασή του. «Αλλά αυτό θα αποτελούσε επίσης πρόβλημα», ανέφερε η πηγή της ΕΕ. «Αυτή η συζήτηση γύρω από τον υποψήφιο αποδυναμώνει και τον Ντι Μάιο και όποιον έρχεται μετά από αυτόν».

Η Χάνα Νόιμαν, γερμανίδα οικολόγος ευρωβουλευτής, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, ανέφερε ότι απογοητεύθηκε από το γεγονός ότι καμία γυναίκα δεν κατάφερε να μπει στην τελική λίστα.

«Νομίζω ότι θα ήταν ένα ισχυρό σημάδι το να στείλουν εκεί μια γυναίκα. Και έχουμε αρκετές γυναίκες στην ΕΕ με εμπειρία σε θέματα ασφαλείας, καθώς και στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου».

Ο απεσταλμένος της ΕΕ στον Κόλπο πρέπει να είναι κάποιος «που είναι αποδεκτός από την ηγεσία των αραβικών χωρών και μπορεί να επικοινωνεί δίκαια και ισότιμα μαζί τους», προσέθεσε η Νόιμαν.