Η μέθοδος της «τριγωνοποίησης» εισήχθη με επιτυχία στην αμερικανική πολιτική από τον Μπιλ Κλίντον, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, και από τότε κατέστη πρότυπο αναφοράς και σε άλλες χώρες. Στον πυρήνα της έγκειται στην υιοθέτηση αντιπάλων πολιτικών θέσεων, οι οποίες, όμως, είναι συμβατές με τις απόψεις της κοινής γνώμης, όπως εξηγεί ο Πάολο Βαλεντίνο της Corriere della Sera.
Αναφέρει επίσης πως ο τελευταίος που αποφάσισε να την εφαρμόσει είναι ο Καρλ Νεχάμερ, ο καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος αγκομαχάει στις δημοσκοπήσεις, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και αναζητά απεγνωσμένα ζητήματα, η ανάδειξη των οποίων θα μπορούσε να παράσχει στο ÖVP, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του, τη δυνατότητα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Μάλιστα το ζήτημα με το οποίο επέλεξε να καταπιαστεί στην παρούσα φάση, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που προκαλούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις όχι μόνον στην Αυστρία αλλά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για τη χρήση μετρητών, την οποία ο αυστριακός καγκελάριος θέλει να μετατρέψει σε συνταγματικό δικαίωμα. «Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν ότι τα μετρητά ως μέσο πληρωμής θα περιοριστεί. Ομως η χρήση τους αποτελεί δικαίωμα και πρέπει να ενταχθεί στο σύνταγμα», είπε ο Νεχάμερ.
Για τον σκοπό αυτόν, ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων, βάσει του οποίου πρώτον, η χρήση μετρητών θα χαίρει συνταγματικής προστασίας, δεύτερον, θα είναι δυνατή η συνέχιση της πραγματοποίησης πληρωμών με μετρητά και, τρίτον, η Τράπεζα της Αυστρίας θα υποχρεούται να παράσχει την απαραίτητη ποσότητα τραπεζογραμματίων και να εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητά τους σε ένα τραπεζικό δίκτυο όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες. «Κάθε χρόνο», όπως εξήγησε ο Νεχάμερ, «47 δισεκατομμύρια ευρώ αποσύρονται από τα ΑΤΜ στην Αυστρία και κατά μέσο όρο κάθε πολίτης έχει πάντα μαζί του 120 ευρώ».
Επιπλέον στην Αυστρία το 67% των πληρωμών κάτω των 20 ευρώ πραγματοποιούνται με μετρητά. Για να υλοποιηθεί, ωστόσο, το σχέδιό του, ο Νεχάμερ χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στο Nationalrat, στο Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας, όπως αποκαλείται το κοινοβούλιο στη χώρα, την οποία, όμως, δεν διαθέτει επί του παρόντος.
Πέρα από τους Πράσινους κυβερνητικούς εταίρους του, τουλάχιστον ένα από δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστρίας (SPÖ) και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), θα πρέπει επίσης να υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση. Οι πρώτες αντιδράσεις, ωστόσο, ήταν αρνητικές από αμφότερα τα κόμματα και η αιτία είναι ακριβώς ότι ήταν εκείνα που έθιξαν πρώτα το ζήτημα της προστασίας της χρήσης μετρητών, αν και με διαφορετικές προτάσεις.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, για παράδειγμα, επέκριναν τον καγκελάριο, επικαλούμενοι τη μείωση του αριθμού των ΑΤΜ, που αποφασίστηκε από τις τράπεζες. «Η [στάση] του Νεχάμερ είναι καθαρός λαϊκισμός. Μπορεί να γράψει τη λέξη “μετρητά” στο Σύνταγμα εκατό φορές, αλλά θα είναι άχρηστο εάν δεν υπάρχουν πια ΑΤΜ», είπε ο Φίλιπ Κούχερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.
Ομως η πιο έντονη κριτική προήρθε από την εθνικιστική ακροδεξιά, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της ελεύθερης, απεριόριστης χρήσης μετρητών: «Δεν ντρέπεστε να κλέβετε τις ιδέες του “κακού και εξτρεμιστικού” FPÖ; Δεν έχετε καμία δική σας ιδέα;», είπε ο ηγέτης του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ, απευθυνόμενος στον καγκελάριο. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, το FPÖ προώθησε διαδικτυακό αίτημα που υπεγράφη από χιλιάδες πολίτες, για τη συνταγματική προστασία της χρήσης μετρητών και την ευκολότερη πρόσβαση σε μετρητά μέσω του ανοίγματος νέων ΑΤΜ και υποκαταστημάτων τραπεζών.
Πάντως πέρα από την τακτική εφαρμογή της μεθόδου της «τριγωνοποίησης» για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ο Νεχάμερ μπορεί σε κάθε περίπτωση να υποστηρίξει το όχι της Αυστρίας στην πρόταση της ΕΕ για περιορισμό των πληρωμών με μετρητά στα 10.000 ευρώ (στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος) που δεν έχει ακόμη εγκριθεί λόγω της αντίθεσης της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιθυμεί μείωση του ορίου στα 7.000 ευρώ.