Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και η κατάσταση στον Εβρο βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς η συζήτηση για το νομοσχέδιο των ΟΤΑ στην Ολομέλεια την Πέμπτη αποτέλεσε ιδανική «ευκαιρία» για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάξουν αιχμές. Η αφορμή άλλωστε δόθηκε από την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές φιλοξενίας όσων έχουν πάρει άσυλο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ακραίες ιδεοληπτικές εμμονές του, με την κοινοβουλευτική του εκπρόσωπο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταλογίζει στην κυβέρνηση διχαστικό λόγο.
«Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και ραγδαίες και παρά την έντονη τουρκική προκλητικότητα, εμείς αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένο τρόπο και στρατηγική το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός. Παράλληλα, τόνισε ότι οι σωστοί χειρισμοί της κυβέρνησης είχαν άμεσο και θετικό αποτέλεσμα και για πρώτη φορά ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν τα σύνορα στον Εβρο και καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν μέτρα υπέρ της Ελλάδας.
Ο κ. Λιβανός απέρριψε την πρόταση, τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του ΚΙΝΑΛ, για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι δεν θα προσθέσει τίποτα το θετικό. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δικαιούται» να το ζητά, καθώς ως κυβέρνηση, στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν συζήτησε με κανέναν. Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με το κλείσιμο των συνόρων για τους παράνομους μετανάστες «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία για να μη μείνει πίσω από τις εξελίξεις και απομονωθεί, και όχι γιατί έγινε ξαφνικά υπεύθυνος πολιτικός».
«Εμμένετε σε ένα διχαστικό διάλογο. Με τις ακραίες τοποθετήσεις στελεχών σας και τις ιδεοληψίες σας οδηγείτε σε πόλωση πάνω σε ένα εθνικό θέμα που είναι απαραίτητη η ομοψυχία», τόνισε ο κ. Λιβανός.
Εντονη κριτική άσκησε και στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, καταλογίζοντάς του λαϊκισμό. «Ξεκαθαρίζουμε μια και καλή ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πατρίδα και για την Ευρώπη, το οποίο εξελίσσεται γιατί δεν είναι στατικά τα πράγματα και δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με κομματικές παρωπίδες. Με σωστές αποφάσεις, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και δόγμα μας “πρώτα η Ελλάδα” διαφυλάττουμε με κάθε τρόπο τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας», κατέληξε ο κ. Λιβανός.
Απαντώντας, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ για «απόλυτα διχαστικό λόγο και ιδιαίτερα προσβλητικές αναφορές στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρό της Αλέξη Τσίπρα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη στιγμή με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στα σύνορα του Εβρου» και πρόσθεσε ότι οι αστήρικτες κατηγορίες κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβάλλουν στην εθνική συνεννόηση και ομοψυχία, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές τις στιγμές.
Ακόμα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Να μας διαβάσετε τα συμπεράσματα. Γιατί εμείς είδαμε μόνο ωραία λόγια, όπως και στην επίσκεψη στον Εβρο –που είπαμε ότι ήταν θετική επίσκεψη και όσον αφορά τα κονδύλια που θα ληφθούν από τη χώρα μας– αλλά δεν είδαμε ούτε μια φράση καταδίκης της εργαλειοποίησης που κάνει η Τουρκία, ούτε μια φράση καταδίκης και αποδοκιμασίας για την ακύρωση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας».
Θεοδωρικάκος: Υπεύθυνη και λογική η απόφαση Μητσοτάκη
Σε άλλο σημείο της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε υπεύθυνη και λογική την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει τα σύνορα της χώρας σε κάθε παράνομη είσοδο, τονίζοντας μάλιστα ότι αποδεικνύει πως η εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας είναι απόλυτη προτεραιότητα δική του και της κυβέρνησης του.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο και η πατρίδα βρίσκεται μπροστά σε ασύμμετρες απειλές για αυτό οφείλουμε να έχουμε ένα εθνικό ολοκληρωμένο σχέδιο», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Μικροκομματικές τοποθετήσεις και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και των εθνικών πολιτικών, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ασύμμετρες απειλές. Ούτε είναι χρήσιμες οι προσπάθειες περιχαράκωσης κομμάτων. Οι πολίτες είναι πρώτα και πάνω από όλα έλληνες πατριώτες, δεν είναι ψηφοφόροι κομμάτων ούτε ιδιοκτησία κομμάτων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά και αποφασιστικά θέλει να κλείσει τα σύνορα σε κάθε παράνομη είσοδο που γίνεται, ακόμα και με τρόπο μαζικό. Ο πρωθυπουργός απέδειξε με την απόφαση του ότι η εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας είναι απόλυτη προτεραιότητα δική του και της κυβέρνησης του.
»Είναι μια απόφαση της λογικής και της υπευθυνότητας και ικανοποιεί και την καθολική απαίτηση και το αίσθημα ομοψυχίας που είναι πανίσχυρο και εκφράζεται από την ισχυρή στήριξη όλων των ελλήνων, ανεξάρτητα που εντάσσονται. Εκφράζεται με ένα τεράστιο ευχαριστώ στην αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας και είναι αλληλέγγυοι σε αυτούς που φυλάνε τα σύνορα της χώρας.
»Παράλληλα στέλνεται και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κουραστεί ούτε ο λαός ούτε η αστυνομία να φυλάνε τα σύνορα και την ακεραιότητα της χώρας και δεν θα επιτρέψουμε στον προπαγανδιστή κ. Ερντογάν, που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, να γίνει πιστευτός».
Και ο κ. Θεοδωρικάκος κατέληξε: «Η Ελλάδα απαιτεί αλληλεγγύη από την Ευρώπη όμως το πρόβλημα πρέπει εμείς να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά γιατί είναι δύσκολο και θα έχει διάρκεια. Γι αυτό πρέπει την ενότητα να τη διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού. Σε αυτήν την εθνική υπόθεση δεν έχουν θέση οι ιδεοληψίες. Χρειάζεται ευθύνη και αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι στα σύνορα που τους χρησιμοποιούν δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία αλλά παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στη χώρα μας και εμείς αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να το ανεχθούμε».