Μητσοτάκης και Τσίπρας κατά τη σύγκρουσή τους στη Βουλή για το άσυλο και τις... σπουδές τους | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Καβγάς Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις σπουδές τους: Η… μεταγραφή στη Βουλγαρία και οι πανελλήνιες

Η συζήτηση για το άσυλο στη Βουλή εξελίχθηκε σε σύγκρουση επί προσωπικού μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Protagon Team

Η συναίνεση των περασμένων εβδομάδων ξεχάστηκε. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν και επί προσωπικού κατά τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ αλλά και οδηγεί στην έξοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Θάνου.

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι βιώνει ένας φοιτητής που πηγαίνει να σπουδάσει σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο και δεσμεύτηκε να αλλάξει την εικόνα (εδώ).

Στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει επαφή με το δημόσιο πανεπιστήμιο και ότι περιέγραψε μια εικόνα που το δυσφημεί.

«Δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, περιγράψατε μια εικόνα η οποία δυσφημεί το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα» είπε χαρακτηριστικά. Οταν κάποια στιγμή κάποιος από τα βουλευτικά έδρανα φάνηκε να τον διακόπτει, λέγοντας κάτι, ο κ. Τσίπρας ενοχλημένος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διακινεί fake news ότι πήρε μεταγραφή από τη Βουλγαρία.

«Ακουσα κάτι από τα έδρανα της ΝΔ. Να αναπαράγεται μια αθλιότητα από τα έδρανα της ΝΔ. Μια αθλιότητα στο Internet που λέει ότι πήρα μεταγραφή από την Βουλγαρία. Είχα την τιμή να περάσω στο ΕΜΠ και να πάρω πτυχίο. Το ΕΜΠ είναι 7ο στην διεθνή κατάταξη», είπε θυμωμένος ο τέως Πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στον πολιτικό του αντίπαλο ότι και εκείνος έδωσε εξετάσεις για ελληνικό πανεπιστήμιο.

«Για άλλη μια φορά πιαστήκατε αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Στο Πολιτικό της Νομικής. Παρότι δεν είχα καμία πρόθεση, γιατί είχα αποφασίσει να σπουδάσω στο εξωτερικό, έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα. Και δεν ενεγράφην ποτέ. Για να μην διαστρεβλώνουμε τα πράγματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει:

«Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ως απλός βουλευτής δεν μπορούσα να πάω σε δημόσιο πανεπιστήμιο και να δώσω μια ομιλία για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Γιατί θα με προπηλάκιζαν οι γνωστοί άγνωστοι τους οποίους οι δικές σας πρακτικές μια ζωή προστάτευαν. Και αυτό δεν είναι ελευθερία της έκφρασης, είναι πολύ σοβαρό θέμα για την ποιότητα της Δημοκρατίας», τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Κατά τα άλλα, βέβαια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει:

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία». «Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο».