| InTime News / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Επικαιρότητα

Κατώτατος μισθός: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις από τον Κωστή Χατζηδάκη

Θα προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον Πρωθυπουργό
Protagon Team

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη θα έχει στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Οπως σημείωναν τον Φεβρουάριο έγκυρες πηγές μιλώντας στο Protagon, το τελικό ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού που σήμερα βρίσκεται στα 713 ευρώ το μήνα θα είναι της τάξης του 10%.

Μια τέτοια απόφαση ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 785 ευρώ το μήνα, ο οποίος στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο (12 μισθοί συν Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα άδειας).

Δεδομένου ότι με ένα τόσο υψηλό ποσοστό αύξησης το ετήσιο εισόδημα όλων όσοι αμείβονται με τις κατώτατες αμοιβές, θα ξεπεράσει το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ, τα «καθαρά» που θα πάρουν οι εργαζόμενοι θα είναι κατά 1% χαμηλότερα (αντί 10%, θα είναι περίπου 9%) καθώς το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με τον χαμηλό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ έχει αποκλειστεί. Καλεσμένος στο Mega τη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας είχε τονίσει ότι «ο νέος κατώτατος μισθός δεν θα έχει μπροστά το νούμερο 8», προσθέτοντας ότι «τα 800 ευρώ θα σήμαιναν μια αύξηση περίπου 12%».

«Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Ολα αυτά πρέπει να σταθμιστούν αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων -γιατί, αν κλείσουν οι επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι- και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού», εξήγησε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική», πάντως, την αύξηση που θα δοθεί.