Ακόμα ένα στοιχείο που αποκαλύπτει την κρισιμότητα της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα μας αναδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που εξέδωσε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των ατόμων κάτω των 65 ετών που νοσούν βαριά με λοίμωξη Covid-19 έχει διαμορφωθεί στο 46,2%.
Από αυτούς, οι 13 (2,1%) είναι από 18 έως 39 ετών και οι 274 (44,1%) από 40 έως και 64 ετών.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τους συνολικά 287 βαριά ασθενείς κάτω των 65 ετών που είναι διασωληνωμένοι, οι 63 (22%) δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο
Τα υψηλά ποσοστά σε νέους ανθρώπους με βαριά λοίμωξη Covid-19 προκαλούν γενικότερα ανησυχία στους ειδικούς, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ερμηνεύσει κανείς τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το πρώτο, καλό, σενάριο υποστηρίζει ότι στη φάση της έξαρσης των νέων κρουσμάτων τον προηγούμενο μήνα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου και τα περισσότερα κρούσματα, κατάφεραν τελικά να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι, που είναι οι πιο ευάλωτοι, από το πλήθος των νεαρών που είχαν κολλήσει κορονοϊό.
Οι λοιμωξιολόγοι τότε είχαν απευθύνει παράκληση στους νέους να προσέχουν όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους, για να μην μολύνουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά παππούδες και γιαγιάδες.
Μάλιστα, ο μέσος όρος ηλικίας στα κρούσματα της Θεσσαλονίκης είχε αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα στις 30 Οκτωβρίου (εδώ) και είχε φτάσει στα 32 έτη, από τα 28 που ήταν πριν από μία εβδομάδα.
Αν δεν είχαν δώσει προσοχή οι νεότεροι, τότε το ποσοστό των βαριά νοσούντων άνω των 65 ετών θα ήταν σήμερα πολλαπλάσιο, και ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας άνω των 65 ετών θα κινδύνευαν από τις επιπλοκές της Covid-19 στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αν βέβαια δεν ισχύει αυτό, τότε υπάρχει και το κακό σενάριο, το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να χτυπά σοβαρά και αρκετά μικρότερες ηλικίες από αυτές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
Κάτι που σημαίνει ότι, τουλάχιστον στη χώρα μας, συμβαίνει κάτι διαφορετικό αναφορικά με τα στελέχη και την επιθετικότητα του κορονοϊού και θα πρέπει να διερευνηθεί.
Μία τρίτη εξήγηση, που αποτελεί το «άσχημο» σενάριο, είναι ότι από τη μία έχουν προστατευτεί οι ηλικιωμένοι και έχουν μειωθεί τα κρούσματα, αλλά τα τεστ που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ δεν έχουν επιδημιολογική εγκυρότητα για να αποτελέσουν μελέτη σημαντικού στατιστικού δείγματος στον γενικό πληθυσμό και γίνονται τυχαία και δίχως καμία επιστημονική κατεύθυνση.