«Τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς».
Με τη δήλωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έσπευσε να «μαζέψει» τις αντιδράσεις, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις τελευταίες δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο Μάθιου Νίμιτς, όμως, ήταν σαφής στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1: Δεν μπορεί να φέρει μία εκ θεμελίων νέα πρόταση για το ονοματολογικό και ο όρος Μακεδονία δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται στο νέο όνομα των Σκοπίων αφού υπάρχει ήδη στην επίσημη ονομασία της χώρας στον ΟΗΕ, η οποία έχει αναγνωριστεί επισήμως απο την Ελλάδα.
«Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο -αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι», είπε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 ο αμερικανός διπλωμάτης, αλλά από ό,τι φαίνεται ανόητους θεωρεί όλους μας ο κ. Κατρούγκαλος.
Οσο για τα περί παρερμηνειών, παρατίθεται η πιστή μετάφραση των δηλώσεων του κ. Νίμιτς (σε περίπτωση που δεν κατάλαβε ή δεν θέλει να καταλάβει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ) : «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση -ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με τη χώρα αυτή».
Οπότε περιθώρια παρερμηνειών και διαστρέβλωσης των δηλώσεων Νίμιτς -όπως προφασίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών- δεν υπάρχουν. Μόνο σύνθετη ονομασία ΜΕ τον όρο Μακεδονία για την γειτονική χώρα, κάτι που επιχειρεί σκοπίμως να συσκοτίσει ο κ. Κατρούγκαλος. Εκτός και αν πρόκειται για μία ακόμη δήλωση – μνημείο, όπως αυτή για τους συνταξιούχους όταν ο κ. Κατρούγκαλος προσπαθούσε να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να πείσει τον κόσμο ότι με τον περιβόητο νόμο του δεν έγιναν περικοπές στις συντάξεις.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή. Δηλαδή, να βρεθεί μια λύση για το όνομα που δεν θα του επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή».
«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και παρέχει παράθυρο ευκαιρίας», επέμεινε, προσπαθώντας να «μαζέψει» τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Νίμιτς.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της και πολύ λιγότερο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, προφανώς θα ενημερωθεί η Βουλή και προφανώς και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.