Σε κατασκήνωση στη βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι, την Τρίτη είχαν ως προορισμό τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αλλά δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.
Οπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, τα εννέα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν χτες τα Βρασνά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους και με συνοδεία της αστυνομίας, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.
Κάτοικοι της περιοχής έστησαν μπλόκα στις εισόδους του παραθεριστικού οικισμού και έδωσαν «μάχες» όλη τη νύχτα με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδο των λεωφορείων και την εγκατάσταση των προσφύγων στα ξενοδοχεία. Ορισμένοι επιτέθηκαν και με πέτρες στα λεωφορεία με τους μετανάστες, ενώ ακούστηκαν φωνές από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας που ζητούσαν την εκδίωξή τους από τη χώρα.
Τελικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ξημερώματα της Τρίτης, οι ξενοδόχοι που είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, δεν άνοιξαν τα καταλύματά τους, έπειτα από πιέσεις και απειλές των κατοίκων.
Την Τετάρτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών.
Μιλώντας στο ethnos.gr, o δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, δήλωσε πως «έχουμε 1.200 ανθρώπους στα Λουτρά Απολλωνίας κι άλλα 800 στη νέα δομή στο Βαγιοχώρι, ενώ 300 άτομα έχουν παραμείνει από πέρυσι τον χειμώνα στα Βρασνά. Δεν μπορούν να αντέξουν οι υποδομές περαιτέρω αύξηση, και μάλιστα σε μια τουριστική περιοχή», υποστήριξε.
Στην περιοχή των Βρασνών, που έχει μόλις 150 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και ζει από τον τουρισμό, φιλοξενήθηκαν πέρυσι τον χειμώνα περισσότεροι από 1.000 αιτούντες άσυλο σε δεκάδες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Τον Απρίλιο και τον Μάιο μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές, εκτός από 300 που έμειναν και το καλοκαίρι.
«Δεν έχουμε πού να τους πάμε»
Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι «από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν».
Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.
Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν.
Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.
Ατελείωτες οι ροές
Στο μεταξύ, οι ροές των προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο Αιγαίο.
Συνολικά, 1.908 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου μέσα σε μία εβδομάδα από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, 13 προς 14 Οκτωβρίου, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, 20 προς Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.
Τα «πρωτεία» στις αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, έχει η Λέσβος στην οποία πέρασαν 820 άτομα, ενώ στη Χίο πέρασαν 464 άτομα και στη Σάμο 624.