Μητέρα ρέζους μακάκους κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της | Shutterstock
Επικαιρότητα

Καθυστερούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό λόγω έλλειψης… μαϊμούδων

Ξέμειναν από ρέζους μακάκους τα εργαστήρια των φαρμακοβιομηχανιών στις ΗΠΑ και δεν μπορούν να προχωρήσουν τις κλινικές δοκιμές νέων σκευασμάτων
Protagon Team

Μαϊμούδες τέλος από τα εργαστήρια των ΗΠΑ. Και η έλλειψή τους, όπως προειδοποιούν επιστήμονες, θα καθυστερήσει και τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων εμβολίων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, όταν ένα εμβόλιο είναι να πάρει τον δρόμο της εξόδου από το εργαστήριο, πρώτα δοκιμάζεται σε μαϊμούδες και αμέσως μετά ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Και αυτό διότι οι μαϊμούδες έχουν εξαιρετικά όμοιο ανοσοποιητικό σύστημα με του ανθρώπου.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ζώων σε εθνικό επίπεδο και σε όλα τα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ», λέει ο Κόεν Βαν Ρόμπαϊ από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Καλιφόρνιας στο περιοδικό Atlantic. «Εχουν εξαφανιστεί τελείως», συμπληρώνει.

Το πρόβλημα με την έλλειψη μαϊμούδων δεν ξεκίνησε τώρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τον κορονοϊό.

Από το 2018 τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ είχαν κάνει έρευνα για την μελλοντική προσφορά και ζήτηση των ζώων και είχαν διαπιστώσει ελλείψεις σε αρκετά ερευνητικά κέντρα.

Η αναπαραγωγή των μακάκων ρέζους που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα είναι επίσης χρονοβόρα διαδικασία και πλέον τα ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ βασίζονται στις εισαγωγές από την Κίνα.

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα και με τις εισαγωγές, καθώς κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να μεταφέρουν ζώα. Παράλληλα όμως με την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα σταμάτησε να εξάγει μαϊμούδες. Ετσι, το πρόβλημα έχει πλέον γιγαντωθεί στις ΗΠΑ.

Ενα από τα εμβόλια που είχαν ως βασικό πειραματόζωο μαϊμούδες είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας του εργαστηρίου Rocky Mountain στη Μοντάνα των ΗΠΑ, έκαναν πρώτα το εμβόλιο σε έξι ρέζους μακάκους.

Ακολούθως, τους εξέθεσαν σε υψηλό ιικό φορτίο κορονοϊού. Μετά από 28 ημέρες, οι υπόλοιπες μαϊμούδες που ήταν στο εργαστήριο είχαν αρρωστήσει, όχι όμως οι μακάκοι που είχαν εμβολιαστεί.

«Οι πίθηκοι είναι ό,τι πιο κοντινό στον άνθρωπο για τη μελέτη εμβολίων», δήλωσε ο Βίνσεντ Μάνστερ, ο ερευνητής που διεξήγαγε τους ελέγχους στα ζώα για το εμβόλιο.