Μπάτμαν εναντίον Σούπερμαν: η τωρινή μάχη τους είναι ανάμεσα σε υπεραθλητές | YouTube
Επικαιρότητα

Κάθε εποχή έχει τους υπερήρωες που της αξίζουν

Πώς έχουν αλλάξει τα πρότυπα ανά δεκαετίες – Γιατί οι σημερινοί Σούπερμαν και Μπάτμαν είναι υπεραθλητές και πολύ μακριά από τα μέσα ανθρώπινα δεδομένα
Protagon Team

Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, οι ρέκτες του κινηματογράφου γνωρίζουν πως ένα κλασικό ραντεβού με τις ταινίες που έλκουν την καταγωγή τους από ήρωες των κόμικ. Το Χόλιγουντ δεν έχει χαλάσει ποτέ το χατίρι των… εραστών του είδους. Μπορεί να επιλέξει ήρωες από το πάνω ράφι (βλ. Σούπερμαν, Μπάτμαν, Σπάιντερμαν, Χουλκ), το δεύτερο ράφι (Iron Man, Θορ ή Daredevil) ή ακόμη και από το τελευταίο (Ant-Nan, Deadpool και Guardians of the Galaxy). Τέλος πάντων, υπάρχει μια βεντάλια επιλογών που μοιάζει να είναι ανεξάντλητη.

Το ίδιο άπειρες δείχνουν και οι επιλογές των ηθοποιών που θα υποδυθούν τους χάρτινους ήρωες. Το μοναδικό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η φυσική τους κατάσταση. Εκ των πραγμάτων, οι «τυχεροί» ηθοποιοί θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μια σχετική δίαιτα και να περάσουν κάποιες ώρες παραπάνω στο γυμναστήριο για να φανούν πειστικοί στο ρόλο τους. Κι όμως, ακόμη κι αυτό δεν ήταν πάντα δεδομένο ανά τις δεκαετίες. Μια απλή παράθεση των ηθοποιών που έπαιξαν τους υπερ-ήρωες θα μπορούσε να πιστοποιήσει πως τα μέτρα και τα σταθμά αλλάζουν ανά εποχή. Ναι, σαφώς, ο Σούπερμαν πάντα ήταν σωματώδης, αλλά το πόσο έχει να κάνει με τα αισθητικά κριτήρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Προσφάτως, το περιοδικό Economist δημιούργησε ένα γράφημα με την εξέλιξη της… σωματοδομής των ηθοποιών που ενδύθηκαν το ρόλο του Μπάτμαν. Κάτι που μας δείχνει ότι όσο πλησιάζουμε στο σήμερα τόσο ο ηθοποιός πρέπει να είναι πιο ψηλός και πιο γυμνασμένος.  Η ποπ κολτούρα, εκ των πραγμάτων, επιβάλλει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία το ανδρικό σώμα λαμβάνει το χαρακτήρα συμβόλου ή όχι.

Οι… αλλαγές του Μπάτμαν μέσα στα χρόνια (Economist)

Οπως αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος Atlantic, από τη δεκαετία του ’50 και του ’60 είχε ξεκινήσει το πρώτο «κύμα» ηθοποιών που υποδύθηκαν ήρωες της ιστορικής Marvel και της DC και μπήκαν στη βάσανο να ακολουθήσουν τα τότε πρότυπα. Πάντως, αν τους παρατηρήσει κανείς, με την ύστερη εμπειρία, θα διαπιστώσει πως μοιάζουν περισσότερο με άνδρες που μετά βίας μπορεί κανείς να τους πει «θεόρατους». Καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας. Αρκετοί από αυτούς είναι ψηλοί, έχουν μια κάποια σωματική διάπλαση, αλλά το βλέμμα του θεατή δεν στέκεται τόσο πολύ στη μυώδη γράμμωσή τους όσο στα απίθανα που κάνουν στο πανί. Η μετατόπιση του ματιού από τον ήρωα στη δράση είναι εμφανής.

Ενα επιπλέον στοιχείο που δεν προσέδιδε «απόκοσμη» λάμψη στα σώματα των ηθοποιών είναι το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένες οι στολές τους. Οι περισσότερες ήταν ελαστικές, αλλά όχι λαμπερές. Πολύ αργότερα το Χόλιγουντ θα ανακαλύψει το βίνιλ, τη λίκρα και άλλα συνθετικά υλικά που έχουν τη δυνατότητα να τονίζουν τους μυς των ηθοποιών, ίσως και να τους υπερτονίζουν.

Κάτι τέτοιο συνέβη τις κατοπινές δεκαετίες (‘70-’80) με τον Κρίστοφερ Ριβ να είναι ο πρώτος (σ.σ. Σούπερμαν) που φόρεσε μια τέτοια στολή. Ακόμη κι αυτός, όμως, αρνήθηκε να φορέσει προσθετικά μπράτσα για να δείχνει πιο δυνατός από ότι ήταν. Προτίμησε να προσλάβει γυμναστή για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση.

O Κρίστροφερ Ριβ ως Σούπερμαν

Ο πρώτος ήρωας που ήρθε στο προσκήνιο «κουβαλώντας» υπερμεγέθη μπράτσα ήταν το 1978, ο Λου Φερίνιο ο οποίος υποδύθηκε τον Χουλκ. Ηταν ένας ηθοποιός που ερχόταν από την κουλτούρα του μπόντι μπόλιντιγκ επομένως είχε την απαραίτητη όψη για το ρόλο.

Ο Λου Φερίνιο ως Χουλκ

Η ενδιάμεση στάση –και η αλλαγή προτύπου- εμφανίζεται στις ΗΠΑ με την κυριαρχία της grunge μουσικής. Κάπως έτσι ξεπηδάει ο λυμφατικός Μπράντον Λι στο «Κοράκι», αλλά αυτή είναι μόνο μια εξαίρεση στον κανόνα. Η νέα εποχή, από το 2000 και μετά, θα φέρει στην επιφάνεια σούπερ-ήρωες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μέτρα. Ο Captain America, o Iron Man, οι Watchmen και κάμποσοι άλλοι να πάρουν σάρκα και οστά από ηθοποιούς που έχουν μπόλικη γυμνασμένη… σάρκα.

Ο Μπράντον Λι ως «Κοράκι»

Οι τωρινοί Σούπερμαν και Μπάτμαν δεν φέρουν τίποτα το καθημερινό, το κοινότοπο και το προφανές ως φιγούρες, αλλά και ως τύποι ανδρών. Είναι πέραν των φυσικών ορίων, τα σώματά τους είναι εκθετικά, δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή δεν τους επιτρέπουν οι φυσικές τους δυνάμεις να ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Αυτό που αναζητείται πλέον είναι η αναγκαία δόση τρωτότητας που είναι απαραίτητη για να παραμείνει ο μύθος των σούπερ-ηρώων αναλλοίωτος.