Φωτογραφία από την επίσκεψη των τριών κυβερνητικών στελεχών στο κτήμα Τατοΐου | Υπουργείο Πολιτισμού
Επικαιρότητα

Καθαρίζουν το «γιγαντιαίο προσάναμμα» στο Τατόι

Αυτοψία Μενδώνη, Χαρδαλιά, Αμυρά: κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης που έχει συσσωρευθεί στην ευρύτερη περιοχή στους πρόποδες της Πάρνηθας
Protagon Team

Η ανησυχία ήταν φανερή: «Θα το κάψουν το Τατόι». Ο συναγερμός που σήμανε για το πυκνό δάσος στο κτήμα Τατοΐου και οι φόβοι που εκφράστηκαν για –μία ακόμη– πιθανή καταστροφή στους πρόποδες της Πάρνηθας το φετινό καλοκαίρι (που ήδη άρχισε άσχημα με την πυρκαγιά-«τέρας» στον Σχίνο) δοκίμασαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως.

Υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού και προληπτικής απομάκρυνσης της εύφλεκτης ύλης (πεσμένα δέντρα, ξερόκλαδα και χόρτα) που είχε συσσωρευθεί στο κτήμα Τατοΐου, δημιουργώντας μία «πυριτιδαποθήκη» στην καρδιά του δάσους, όπως υπογράμμιζε σε δημοσίευμά του το Ρrotagon.

Kαι την Τρίτη, κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, μετέβη επιτόπου προκειμένου να δει από κοντά την πορεία των εργασιών.

Η αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου στο Τατόι έγινε σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στην Πολιτική Προστασία, με αντικείμενο τον αντιπυρικό σχεδιασμό σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, μεταξύ αυτών και η ευρύτερη περιοχή στο πρώην βασιλικό κτήμα.

Τα τρία κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον αναπληρωτή Δασάρχη του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργο Φρούσιο, τόσο για την εξέλιξη των εργασιών, όσο και για τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, 18 περιοχές της Αττικής σε έντεκα δήμους κηρύχθηκαν σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου οι δημοτικές Αρχές να διευκολυνθούν στο έργο τους και να δρομολογήσουν άμεσα έργα που αφορούν σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδίως σε μικτές περιοχές δασών/πόλεων και οικισμών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».