Τον προβολέα τους έριξαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου τα βρετανικά Μέσα έπειτα από τις τουρκοκυπριακές εκλογές (που ανέδειξαν νικητή τον Ερσίν Τατάρ, άνθρωπο του Ερντογάν) και από την απόφαση των Τούρκων να «ανοίξουν» τα εγκαταλελειμμένα Βαρώσια. Τόσο οι Times όσο και ο Guardian έκαναν ένα οδοιπορικό, οι πρώτοι στο Ριζοκάρπασο και ο δεύτερος στην Αμμόχωστο, θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο διευρύνονται. Μίλησαν και με Ελληνοκυπρίους που ζουν εκεί
Η αξιόλογη επισήμανση που κάνουν οι Times είναι ότι «οι Ελληνες στον Βορρά της Κύπρου έχουν βρει έναν σύμμαχο στους κούρδους εποίκους». Η συντάκτριά τους μίλησε με την Ευαγγελία Μιγκέλη, ιδιοκτήτρια καφενείου στο Ριζοκάρπασο. Το μαγαζάκι της, λέει, «βλέπει στη λεωφόρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Λίγοι Ελληνες έμειναν πλέον στο Ριζοκάρπασο, αφού στο μεσοδιάστημα από τον δεύτερο Αττίλα, του Αυγούστου του 1974, και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι έφυγαν. «Η συντριπτική πλειονότητα όσων παραμένουν επιβιώνουν με πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας και με τα δέματα τροφίμων και καυσίμων που κάθε εβδομάδα έρχονται από τον Νότο». Πόσοι έμειναν; Περί τα 250 άτομα μόνο. Κάποτε το χωριό είχε 4.000 ψυχές.
Οι Times αναφέρουν εν τάχει για τον συντελεσθέντα εποικισμό των Κατεχομένων, πληροφορώντας μας ότι όλοι οι δρόμοι στο Ριζοκάρπασο «είναι διακοσμημένοι με τουρκικές αφίσες και με φωτογραφίες του Ερντογάν». Η Μιγκέλη είπε στους Αγγλους ότι η πελατεία της είναι μεικτή. Πάνε και Κούρδοι ακόμη, που έφθασαν στα Κατεχόμενα «για να ξεφύγουν από την καταστολή στην Τουρκία». Μίλησαν και κάποιοι Κούρδοι στο λονδρέζικο φύλλο και είπαν ότι, στην ουσία, Ελληνες και Κούρδοι είναι εκεί κάτι σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ο Guardian, από πλευράς του, προτίμησε να φωτίσει την υπόθεση των Βαρωσίων, αφού η πόλη-φάντασμα από μόνη της είναι σκηνικό για σασπένς. Μίλησαν και αυτοί με Ελληνοκυπρίους που πήγαν για να ξαναδούν ό,τι είχαν αφήσει πίσω τους. Ο Παύλος Ιακώβου, ένας από αυτούς που επισκέφθηκαν τα Βαρώσια μετά το «άνοιγμα», είπε στον Guardian: «Οταν φύγαμε, το 1974, νομίζαμε ότι θα είχαμε φύγει για δύο ή τρεις μέρες το πολύ. Αυτή τώρα είναι μια γλυκόπικρη εμπειρία. Αρνηθήκαμε να πουλήσουμε το ξενοδοχείο μας, και πλέον μπορώ να το επισκεφτώ. Ομως δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ επανένωση του νησιού».
Στην εθνική εορτή της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου, μαζεύτηκε κόσμος στα Βαρώσια, οι άνθρωποι πήγαν να δουν τα ερείπια των εστιατορίων και των ξενοδοχείων όπου κάποτε γευμάτισαν, δείπνησαν και ξάπλωσαν «διασημότητες σαν τη Λιζ Τέιλορ και την Μπριζίτ Μπαρντό», αλλά «τώρα καταρρέουν όλα τους». Επειτα από αυτά, ο Guardian αναλύει τι μπορεί να σημάνει για το Κυπριακό η εκλογή του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα. Ο τουρκοκύπριος πολιτικός έχει ήδη τοποθετηθεί προεκλογικά -και αυτή η γνώμη του απηχεί τη θέση της Αγκυρας, ασφαλώς-, λέγοντας ότι η ιδέα της ομοσπονδιακής λύσης είναι πεθαμένη.
Αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό δηλαδή, αλλιώτικες από τη στασιμότητα στην οποία είχαμε όλοι συνηθίσει. Το αγγλικό Μέσο εντάσσει και την κυπριακή παράμετρο στο πρόβλημα της παρόξυνσης των αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες στο φόντο πλέον έχουν και το ενεργειακό ζήτημα. «Η Κύπρος», που γύρω της μαίνεται η ελληνοτουρκική αντιπαλότητα για τη διερεύνηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, «αναδεικνύεται σαν επίκεντρο μίας νέας και δυνητικά επικίνδυνης πραγματικότητας». Και αυτό γιατί «η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε να προσφέρει οικόπεδα για εξερεύνηση σε ξένες εταιρείες».
Τέλος, το κείμενο του αγγλικού Μέσου κλείνει με μία σύνοψη των πρόσφατων γεγονότων που συντίθενται από τις ενδοτουρκοκυπριακές διενέξεις έπειτα από τις παρεμβάσεις του Ερντογάν υπέρ του Τατάρ, από τα αποθέματα των υδρογονανθράκων στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου, από την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από τους πλόες του «Oruç Reis» πιο μακριά ή και δίπλα στο Καστελόριζο και από τον συνακόλουθο συναγερμό που ήχησε στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος. Δεν αποφεύγεται και η μνεία στη γαλλική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, με πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες, που σκοπό της έχει «να αποτρέψει την Τουρκία» από παράτολμες ή λανθασμένες ενέργειες.
Ο Guardian γράφει και για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, στις 15 Νοεμβρίου, αλλά και για τη (χθεσινή) συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ: «Ο ίδιος ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί τη Λευκωσία και τα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου, στην επέτειο της διακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα μεταδώσει ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι τον ενισχύσει τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και διεθνώς».