Μπουράκ Οζουγκεργκίν και Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους την Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

«Κατευόδιο» Μητσοτάκη στον απερχόμενο τούρκο πρεσβευτή

«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο μπορούν να αξιοποιηθούν “mutatis-mutandis” και με την Τουρκία. Εάν κατεβούν οι τόνοι. Εάν δεν μιλάμε από τα “μπαλκόνια” αλλά στο τραπέζι», είχε δηλώσει προσφάτως ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο πολιτικός του προϊστάμενος, ωστόσο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνει να έχει μάλλον διαφορετική άποψη
Protagon Team

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον απερχόμενο πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν (Burak Özügergin) είχε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ.  Οζουγκεργκίν για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά την διάρκεια της θητείας του για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο απερχόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε να τον δεχθεί στο Μαξίμου, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του ως επικεφαλής της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του στο συνέδριο «Balkans & Black Sea Forum 2022», ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν είχε μεταξύ άλλων σημειώσει ότι οι  συμφωνίες της Ελλάδας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο αποτελούν ένδειξη ότι μπορεί να ανοίξει «παράθυρο συζήτησης» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο εγγύς -μάλιστα- μέλλον, ενδεχομένως μετά τις εκλογές.

«Ο μόνος τρόπος να υπερβούμε αυτό το εμπόδιο (σ.σ. εννοεί της οριοθέτησης) είναι να συνομιλήσουμε μεταξύ μας. Και γνωρίζω την αλλεργία της ελληνικής πλευράς για συνομιλίες που αφορούν θέματα κυριαρχίας. Το κατανοώ. Αλλά αν η Ελλάδα “έσπασε τις αλυσίδες” επιτέλους και μιλάει με Ιταλούς και Αιγύπτιους και αν έχει πλέον εγκαταλείψει τα πλαίσια θέσεων που δημιουργούσαν το πρόβλημα με την Τουρκία εξαρχής, τότε ίσως στο μέλλον –μετά τις εκλογές ή αρκετά σύντομα– μπορεί να βρούμε το θάρρος να συνομιλήσουμε για τα προβλήματά μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο απερχόμενος τούρκος πρεσβευτής.

«Κάθε χώρα έκανε ό,τι είχε να κάνει. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μια πλευρά πρέπει να χάσει για να νικήσει η άλλη. Εάν ήταν εδώ ο αιγύπτιος πρέσβης θα του έλεγα το ίδιο. Θεωρώ ότι υπάρχει ελπίδα για μια σωστή οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συμφωνίες που έκανε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο μπορούν να αξιοποιηθούν “mutatis-mutandis” στην περίπτωσή μας. Εάν κατεβούν οι τόνοι. Εάν δεν μιλάμε από τα “μπαλκόνια” αλλά στο τραπέζι», πρόσθεσε, αν και «στα μπαλκόνια» ανέβηκε λίγες ημέρες ο ίδιος ο πολιτικός του προϊστάμενος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απείλησε τη χώρα μας με πόλεμο αν τολμήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα (όπως ακριβώς έκανε δηλ. και με τη συμφωνία με την Ιταλία) στην Κρήτη!