Η Αγκυρα επιμένει ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα ενώ αξιώνει από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις προκλητικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις και κινήσεις απειλώντας ότι «θα βουλιάξουν στο Αιγαίο».
Την Τρίτη, μετά το υπουργικό συμβούλιο και αφού είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στους Ανθρωποφάγους, αλλά και η έκθεση προόδου της ΕΕ, ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι Ελληνες «ύψωσαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα και εμείς την κατεβάσαμε».
Αναφέρθηκε ακόμη σε πολιτικούς που κάνουν δηλώσεις με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές για τα νησιά στο Αιγαίο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κλείσει τα μάτια και να επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα.
» Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιους υπολογισμούς τότε αυτοί θα βουλιάξουν στο Αιγαίο.
Ο Μποζντάγ αξίωσε από την Ελλάδα «να σταματήσει τις προβοκατόρικες και επιθετικές ενέργειες».
Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ακόμη, «μπορούν να συμβούν πικρά γεγονότα που δεν τα επιθυμούμε κι εμείς. Για να εμποδιστεί αυτό η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να επαναλάβει τις προβοκατόρικες παιδικού τύπου ενέργειες.
» Θα πάει σε ένα νησί ένας υπουργός , σε άλλο νησί θα υψωθεί σημαία. Δεν γίνεται το “υψώσαμε σημαία το νησί έγινε δικό μας”. Τελευταία ύψωσαν σημαία. Και η Τουρκία την κατέβασε.
» Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοια άδικα βήματα. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Η Τουρκία πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης ο Μπεκίρ Μποσντάγ συνέδεσε πάλι το ζήτημα με ανταλλάγματα από την πλευρά της Αθήνας:
Η FETO (δηλ. η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) «είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προβλέπουν οι συμφωνίες. Αρχικά είχαν δοθεί υποσχέσεις για την έκδοση των τρομοκρατών δεν τήρησαν τη συμφωνία.
» Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε την έκδοση των μελών FETO (εννοεί των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα). Η Eλλάδα αν κάνει θετικό βήμα θα είναι θετικό και για τις δυο χώρες. Αν δεν κάνει θετικό βήμα η Τουρκία ως αρχή αμοιβαιότητας θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο».