Tη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ζητά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Γεωργία Τσατάνη. Πρόκειται για την εισαγγελέα εφετών που έχει υποβάλει και την αναφορά-καταγγελία κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αφορμή στάθηκαν τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατά την θυελλώδη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης.
Στην αναφορά, την οποία κατέθεσε μέσω του δικηγόρου της Θεμιστοκλή Σοφού, παρατίθεται όλη η ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, αντικρούοντας τις σε βάρος του καταγγελίες.
Οπως αναφέρει η κυρία Τσατάνη, από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προέκυψαν νεότερα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου και τους χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών.
Στην αναφορά, η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο, επισημαίνεται:
«Σας θέτω υπ’ όψιν ως νεώτερα στοιχεία, προκειμένου να διενεργήσετε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, τα αναφερόμενα στα πρακτικά της Βουλής, κατά τη διενεργηθείσα την 29/3/2016 Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το σύνολο της ληφθείσης υπ’ εμού προκαταρκτικής δικογραφίας, και ζητώ όπως, ως ιεραρχικά προϊσταμένη, ενεργήσετε σύμφωνα με νόμον, ώστε να πιστοποιηθή και ενδοϋπηρεσιακώς το σύννομον (ή μη) των ενεργειών της κ. Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κ. Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, και των κ. Ιωάννη Αγγελή, Εισαγγελέως Εφετών, και κ. Ελένης Ράϊκου, Αντεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς, καθώς και όλων των εξετασθέντων εισαγγελικών λειτουργών ως μαρτύρων, κληθέντων από την κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και για παν θέμα που εκθέτει απομειωτικώς την επί δεκαετίες άσπιλον υπηρεσιακή ιδιότητα και την προσωπικότητα της κ. Γεωργίας Τσατάνη και εις το πρόσωπόν της την ενιαίαν εισαγγελική υπηρεσίαν, έστω και υπονοηματικώς «εκ συμπτώσεως», επιλυομένων, κατά παράκλησιν και των δικονομικών και ουσιαστικών παραμέτρων της υπηρεσιακής εκπληρώσεως του ανατεθέντος από εσάς καθήκοντός της, εξ επόψεως εσωτερικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εννόμου τάξεως, την οποία ως ιεραρχικώς κατωτέρα σεμνύνεται να σας υποδείξει, επαφιεμένη εις την τιμίαν κρίσιν σας και την κρίσιν οιουδήποτε ανωτέρου βαθμού συναδέλφου.
Φρονώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τους τυχόν έχοντες άγνοιαν ή ελλιπή γνώσιν της συναφούς νομοθεσίας, εγχώριους και αλλοδαπούς, υπηρεσιακούς παράγοντες.
Με ρητή επιφύλαξιν κάθε δικαιώματός μου, αστικής, ποινικής και πειθαρχικής φύσεως έναντι παντός, εντός και εκτός Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Σύμφωνα με το άρ. 98 παρ. 2 Ν. 1756/1988 η προδικασία ενώπιον των πειθαρχικών δικαστηρίων και συμβουλίων είναι μυστική».
Η κυρία Τσατάνη, η οποία έθεσε στο αρχείο δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με επιστολή της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει κάνει λόγο για παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην εν λόγω υπόθεση. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η πειθαρχική έρευνα που διενεργεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, για τον τρόπο που περιήλθε στη Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία για την υπόθεση, με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
Τι είπε στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
«Εχουν μειωθεί τα ανακλαστικά και οι δυνατότητες της διαπλοκής γιατί είναι ένα βήμα πριν από το τέλος της. Στο παρελθόν μπορούσε να στήσει αποτελεσματικά μία σκευωρία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος απάντησε στην κριτική που του ασκήθηκε.
Παράλληλα αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στη συνάντησή του με την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη, εξηγώντας ότι έγινε έπειτα από δικό της αίτημα.
«Η κυρία Τσατάνη στα μέσα Νοεμβρίου μου ζήτησε να βρεθούμε. Οταν με επισκέφθηκε η κυρία Τσατάνη δεν είχα μιλήσει για δικαστικά πραξικοπήματα. Τότε αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το πρόσωπό μου. Μου ζήτησε να λυπηθώ την ίδια και την κόρη της και πως ενόψει της προαγωγής της δεν ήθελε να διωχθεί πειθαρχικά. Είπε και αλλά ήταν προσωπική η συζήτηση που θα την σεβαστώ. Εύχομαι να μην τα αποκαλύψω τα υπόλοιπα αλλά θα τα πω αν χρειαστεί γιατί είμαι αμυνόμενος», είπε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Γιατί μου τηλεφώνησε και ζήτησε συνάντηση; Πάει ο εκβιαζόμενος στον εκβιαστή;».
«Το μεγάλο μου ολίσθημα είναι ότι της είπα ότι είναι αναρμόδια και πρέπει να γυρίσει τη δικογραφία. Γι’ αυτή την υπόθεση μιλήσαμε 3 λεπτά» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος για να προσθέσει: «Την υπόλοιπη ώρα, το μισό διάστημα αφιερώθηκε για την προσωπική της ζωή να μου μιλά και μετά μιλήσαμε για την υπόθεση του Γιάννη Αγγέλου που είναι φίλος μου και από τους πιο έντιμους και αξιοπρεπείς ανθρώπους. Ειδικά της ΝΔ πρέπει να θυμάστε πόσο ταλαιπωρήθηκε από την κυρία Τσατάνη και το ύψος της μεγάλης εγγύησης που έβαλε. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψω τι είπαμε. Ενα μόνο θα σας πω και ο καθένας ας κάνει την σκέψη του. Μετά από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον του Γιάννη Αγγέλου ο άντρας της κυρίας Τσατάνη διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά γενικός περιφερειακός διοικητής νοσοκομείων. Ο καθένας ας σκεφτεί ό,τι θέλει. Αν ζητούσα βοήθεια για τη σημερινή συζήτηση και στη συνέχεια τον κατηγορούσα ότι παρεμβαίνει πως θα με χαρακτηρίζατε;».
Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε: «Ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και μίλησε για την κυρία Τσατάνη. Τι να εικάσω; Οτι είναι προσωπικό του θέμα η κυρία Τσατάνη;». Ως μια «λυσσαλέα επίθεση που έχει στόχο να συγκαλύψει ευθύνες άλλων» περιέγραψε την υπόθεση των καταγγελιών της εισαγγελέως Τσατάνη ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην υπόθεση που αποτέλεσε την αφορμή για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι Τσατάνη, Γκοτζαμάνη, Βγενόπουλος, Σηφουνάκης καθώς και άλλοι, και να γίνουν ακόμα και κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μάλιστα, αναφορικά με την κυρία Τσατάνη, άφησε σαφείς αιχμές για τα κίνητρά της, λέγοντας ότι είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε και σε αναφορές του κ. Σταύρου Θεοδωράκη σε υποθέσεις που έθεσε στο αρχείο, αναφορές που διέψευσε, για να επισημάνει ότι «γελάνε όσοι έχουν γνώση του χώρου της Δικαιοσύνης με την καταγγελία ότι εγώ και η κυβέρνηση επιχειρούμε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».
Ακόμη υπογράμμισε ότι σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «τον πατέρα του τον έριξε η διαπλοκή. Δεν είπε πώς τον έριξε η διαπλοκή».
Αντίθετα επεσήμανε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ήταν «λάθος πληροφορημένος» για τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε. Συγκεκριμένα, την υπόθεση με τα αυθαίρετα στο Πόρτο Γερμενό την έλεγξε εισαγγελέας φίλος του κ. Μαρκή, όπως φίλος του κ. Μαρκή ήταν και ο εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση Τσαλικίδη.
Για την υπόθεση με τις υποκλοπές, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι «έκανα την προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε η δίωξη κόντρα σε οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό. Δεν καλύφθηκαν οι υποκλοπές. Στόχος των υποκλοπών ήταν ο Κώστας Καραμανλής, του οποίου εμφανίζομαι ως άνθρωπός του». Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι «ουδέποτε πήρα τηλέφωνο οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα για να του πω οτιδήποτε, για οποιαδήποτε υπόθεση και ουδέποτε απάντησα όταν μου τηλεφώνησαν κάποιοι από αυτούς που αναφέρθηκαν εδώ». Στην τοποθέτησή του έδειξε να αποστασιοποιείται από την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για θέματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. «Δεν σπεύδω να προσυπογράψω ότι το κύριο θέμα της Δικαιοσύνης σήμερα είναι η διαφθορά, διότι Δικαιοσύνη σημαίνει πολλά επιπλέον από τη διαφθορά, που είναι σημαντικό πρόβλημα».