Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προσήλθε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, προκειμένου να δώσει μαρτυρική κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ανοίξει με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, με αφορμή την αποκάλυψη της πρωταθλήτριας για τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, το 1998, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.
Η κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου στον εισαγγελέα Στεφανάτο διήρκεσε τρεις ώρες και όπως είπε η ίδια μετά την ολοκλήρωσή της, αφορούσε την προσωπική της υπόθεση.
«Σήμερα κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Ελπίζω με αφορμή αυτήν να βγουν και άλλες γυναίκες να μιλήσουμε που έχουν βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή και η συσπείρωση που κάναμε με όλους τους αθλητές, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην εξυγίανση του αθλητισμού», δήλωσε η ολυμπιονίκης στους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω από το γραφείο του εισαγγελέα.
Η κατάθεση Μπεκατώρου θεωρείται πολύ σημαντική, παρά το γεγονός ότι τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν έχουν παραγραφεί, καθώς πρόθεση των εισαγγελικών αρχών είναι να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. Η κατάθεση εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε να έρθουν στην επιφάνεια πιο πρόσφατες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Μία δικογραφία ανοιχτή, εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για ένα ποινικά αξιοποιήσιμο «me too».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανέστειλε τη χρηματοδότηση της ΕΙΟ έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων πρωταθλητών, για κατάχρησης εξουσίας και φαινόμενα βίας κάθε μορφής.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες όμιλοι ιστιοπλοΐας έχουν ζητήσει την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΟ, «με την πεποίθηση –όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή– ότι η εν λόγω ενέργεια θα προσφέρει υπηρεσία στο άθλημά μας».
Παράλληλα, κατόπιν αιτήματος του υφυπουργού Αθλητισμού, θα «τρέξει» και ο έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφορικά με τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας της ΕΙΟ, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.
Τέλος, με επιστολή του στην πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αννα Ζαΐρη, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης – «πόθεν έσχες» των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΟ. Σύμφωνα με τον νόμο 2725/99, τα μέλη του Δ.Σ. μιας ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Αντιδρώντας στις αποφάσεις Αυγενάκη, το ΔΣ της Ομοσπονδίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Η ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού, αμέσως μετά τη χθεσινή προκήρυξη εκλογών, για αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΙΟ και διενέργεια ενός ακόμα οικονομικού ελέγχου, αποδεικνύει περίτρανα το σχέδιο άλωσής της με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος από την αρχή και σιγά σιγά η κοινή γνώμη καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Οι μάσκες έπεσαν». Στους ελέγχους συμπεριλαμβάνονται ιστορικοί όμιλοι όπως ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ομιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πειραιά κ.ά.
Εκατό καταγγελίες για καθηγητή στο ΑΠΘ
Την ίδια ώρα, μετά τον χώρο του αθλητισμού, τα στόματα άνοιξαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος γεωλογίας -ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί- ξεπερνούν τις 100. Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε οποιαδήποτε καταγγελία. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Για την υπόθεση μίλησε, στην εκπομπή «από τις 6» της ΕΡΤ1, η Δήμητρα Κογκίδου Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ, επισημαίνοντας πως οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Παράλληλα διευκρίνισε ότι όταν κάποιος έχει υποστεί βία ποτέ δεν είναι αργά να το πει, «δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για το συμβάν» καθώς «είναι οδυνηρές εμπειρίες». Aναφερόμενη σε όσους βγαίνουν και λένε γιατί μιλούν τώρα μετά από τόσο καιρό, η κα Κογκίδου τους απαντά πως «μιλάνε τώρα, γιατί τώρα είναι έτοιμες γι’ αυτό». Η κα Κογκίδου ανέφερε ότι το ΑΠΘ έχει ανοίξει τη συζήτηση εδώ και 10 χρόνια και διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και καμπάνιες για την ενημέρωση φοιτητριών και φοιτητών, ενώ επεσήμανε και το ρόλο της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Πανεπιστημίου. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές για την καταπολέμηση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης.