Τα προϊόντα απολύμανσης χεριών και σπιτιού, δεν είναι φάρμακα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Κατασκευαστές απορρυπαντικών: Μην τα πιείτε, πλυθείτε

Ειδικές προειδοποιήσει για τη χρήση των προϊόντων τους εξέδωσαν κατασκευαστές απορρυπαντικών και απολυμαντικών, μετά τις επικίνδυνες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο που ενδεχομένως να μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό
Protagon Team

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που παρασκευάζουν απολυμαντικά και απορρυπαντικά, έσπευσαν να εκδώσουν ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι αποκλειστικά για εξωτερική χρήση.

Σύμφωνα με το BBC που προβάλει το θέμα ως πρώτη είδηση το μεσημέρι της Παρασκευής, οι εταιρείες έσπευσαν να ενημερώσουν τους καταναλωτές τους εκδίδοντας «ισχυρή προειδοποίηση» ότι παρά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα προϊόντα δεν προορίζονται ούτε για ενέσιμη, ούτε και για πόσιμη χρήση. Ούτε φυσικά με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός από τη στιγμή που έχει μολύνει τον οργανισμό και μετά.

Ο Τραμπ στο πλαίσιο της καθημερινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, πρότεινε στους επιστήμονες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, να δοκιμάσουν αν θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με ενέσεις απορρυπαντικού στο σώμα του ασθενή, αλλά και με υπεριώδη ακτινοβολία, αν βρεθεί ο τρόπος να διαπεράσει το δέρμα και να φτάσει μέσα στο σώμα (εδώ).

Η Reckitt Benckiser, παραγωγός εταιρεία του Detol και άλλων καθαριστικών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «τα προϊόντα δεν προορίζονται προς ενέσιμη ή πόσιμη χρήση. Τα απορρυπαντικά είναι επικίνδυνες ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε περίπτωση κατάποσης. Ακόμη και η εξωτερική έκθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα».

Η ίδια εταιρεία που παράγει τα Vanish για καθαρισμό των λεκέδων και Cillit Bang για καθαρισμό των επιφανειών μπάνιου και κουζίνας, ανέφερε ότι κανένα από αυτά δεν είναι κατάλληλο για εισαγωγή στον οργανισμό από καμία οδό (φλέβα, μάτια, στόμα, μύτη, πρωκτό).

Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ έχουν προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα και χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.