Πιέσεις που την οδηγούν όλο και πιο χαμηλά σε σχέση με το δολάριο δέχθηκε την Τετάρτη η τουρκική λίρα, η οποία έφθασε να χάνει ακόμη και πάνω από 5% πριν ανακτήσει έδαφος.
Την Τετάρτη άνοιξε στα 4,6746 δολάρια και κατρακύλησε μέχρι και στα 4,9290 δολάρια για να σταθεροποιηθεί αργότερα στα 4,85 δολάρια.
Από την αρχή του έτους οι απώλειες ξεπερνούν το 20% έναντι του δολαρίου και σε παρόμοια επίπεδα κινούνται και έναντι του ευρώ. Μέσα στο 2018 η λίρα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μαζί με το αργεντίνικο πέσο.
Η άσχημη ημέρα είχε φανεί από το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, όπου η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, προβληματίζει την Αγκυρα και η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς που πέρασε το 15% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης έναντι 14,92% στο χθεσινό κλείσιμο.
Αιτία της αναταραχής οι αυξανόμενες ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική. Προ ημερών είχε πει ότι θα ήθελε να έχει λόγο και στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας μετά τις εκλογές, όταν θα αποκτήσει –και με τη σφραγίδα του αναθεωρημένου Συντάγματος- υπερεξουσίες.
Ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίστηκε «εχθρός των επιτοκίων», θέλει να μειωθεί το κόστος δανεισμού ώστε να τονωθεί η αύξηση των πιστώσεων και οι κατασκευές.
Αξιωματούχοι της τουρκικής οικονομίας δήλωσαν στο Reuters ότι το οικονομικό επιτελείο συνεδρίασε στην αρχή αυτής της εβδομάδας για να συζητήσει πιθανά μέτρα, μεταξύ των οποίων και βήματα από την κεντρική τράπεζα.
Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος αναλυτής κρατικού αξιόχρεου του οίκου S&P Φρανκ Γκιλ δήλωσε στο Reuters ότι τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας μπορεί να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας δεν καταφέρουν να ανακόψουν την πίεση στο νόμισμα και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.