«Πέρασα μια φορά από κάτω και άκουσα μια κραυγή. Γύρισα το βλέμμα μου και είδα μια ηλικιωμένη που είχε βγει στο μπαλκόνι. Η νοσηλεύτρια την είχε βουτήξει από το μαλλί και την τράβαγε να μπει μέσα», περιέγραψε κάτοικος της περιοχής | INTIMEnews
Επικαιρότητα

«Καταπέλτης» το πόρισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό

Από το σύνολο των 40 και πλέον ηλικιωμένων «φιλοξενούμενων» στο γηροκομείο, εμφανίστηκε κάποιος συγγενής ή οικείος μόλις για τους 14. Τρόφιμοι που καταγράφονταν σε προηγούμενους ελέγχους, εξαφανίζονταν ως διά μαγείας, χωρίς να υπάρχει ούτε εξιτήριο ούτε κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν. Αν και χωρίς άδεια λειτουργίας, η μονάδα συνέχιζε να κάνει νέες εισαγωγές «σε ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες», υπογραμμίζεται στο πόρισμα
Protagon Team

Τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό είναι σοκαριστικά.

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, πολλοί εξ αυτών λιποβαρείς και υποσιτισμένοι, χαρακτηριστική ήταν η απουσία νόμιμων εγγράφων για τους φιλοξενούμενους, ατομικοί φάκελοι, εισιτήρια και εξιτήρια, πιστοποιητικά θανάτου κ.τ.λ.

Παρά τις αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της μονάδας, γίνονταν καινούργιες εισαγωγές ηλικιωμένων, τα στοιχεία των οποίων όμως δεν καταγράφονταν πουθενά.

Τρόφιμοι που καταγράφονταν σε προηγούμενους ελέγχους, εξαφανίζονταν ως διά μαγείας, χωρίς να υπάρχει ούτε εξιτήριο ούτε κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν, ούτε και πιστοποιητικό θανάτου.

Στις αρχές του 2020 η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της δομής. Δύο μήνες μετά, ωστόσο, η διοίκηση του γηροκομείου κατέθεσε αίτηση θεραπείας και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκρινε προσωρινά άκυρη (!) την απόφαση.

Τελικά και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συνολικά τρεις δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με τις οποίες ακυρώθηκαν αντίστοιχα τρεις πράξεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής, η τελευταία προχώρησε στα τέλη του 2022 σε νέα ανάκληση της άδειας λειτουργίας του γηροκομείου-κολαστηρίου, η οποία ισχύει ακόμη κανονικά.

Οι εισαγωγές, ωστόσο, συνεχίζονταν και σε αυτοψία από ελεγκτές του Συνηγόρου του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν καταγραφεί 56 ηλικιωμένοι, ενώ στην τελευταία, από κλιμάκιο της Περιφέρειας. 41.

Στο πόρισμα της αυτοψίας του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο απεστάλη κατεπειγόντως στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022 προς όλους τους επίσημους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρεται ότι «βρέθηκαν έως και 77 τρόφιμοι σε (άλλη) αυτοψία», με τις αυξομειώσεις αυτές στον αριθμό των φιλοξενούμενων να γεννούν εύλογα ερωτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, στο πόρισμα γίνεται λόγος για μια μονάδα «χωρίς άδεια λειτουργίας, σε συνθήκες ακατάλληλες και ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των περιθαλπομένων εκεί και διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας».

«Η μονάδα –αναφέρεται σε άλλο σημείο– έλαβε άδεια ίδρυσης το 2015 (1675 / 31.3.2015) δυναμικότητας 50 κλινών και άδεια λειτουργίας το 2018 (7174 / 14.12.2018). Από τις εκθέσεις αυτοψίας της τελευταίας πενταετίας που μελετήσαμε (2018 έως σήμερα) διαχρονικά διαπιστώνονται σωρεία παραβάσεων και κακών και επικίνδυνων συνθηκών λειτουργίας και διαβίωσης των ηλικιωμένων στη μονάδα και ιδίως υπέρβαση του αριθμού που δικαιούται να φιλοξενεί η μονάδα (βρέθηκαν έως και 77 τρόφιμοι σε αυτοψία), υγειονομικές παραβάσεις, πλημμελείς έως και απαράδεκτες συνθήκες διατροφής, υγιεινής και εν γένει φροντίδας των τροφίμων, μη τήρηση σοβαρών και απαραίτητων νόμιμων εγγράφων, όπως πιστοποιητικών θανάτων, ιατρικών φακέλων των περιθαλπομένων κ.λπ., ανεπαρκές και μη εξειδικευμένο προσωπικό».

«Μέχρι σήμερα η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί ως ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων) χωρίς άδεια λειτουργίας και συνεχίζει να κάνει νέες εισαγωγές ηλικιωμένων ανθρώπων σε ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες», υπογραμμίζεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στα αζήτητα

Αποτροπιασμό προκαλεί και η πληροφορία που επικαλείται η εφημερίδα «Απογευματινή», σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των 41 ηλικιωμένων που βρέθηκαν στον τελευταίο έλεγχο στο γηροκομείο –και μετά τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα– εμφανίστηκε έστω και ένας συγγενής ή οικείος στον χώρο, μόλις για τους 14.

Οπως προκύπτει, περίπου 24-31 από τους ηλικιωμένους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δομή δεν έχουν κανέναν δικό τους άνθρωπο στον κόσμο.

Οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μέρα με την ημέρα πληθαίνουν:

«Πέρασα μια φορά από κάτω και άκουσα μια κραυγή. Γύρισα το βλέμμα μου και είδα μια ηλικιωμένη που είχε βγει στο μπαλκόνι. Η νοσηλεύτρια την είχε βουτήξει από το μαλλί και την τράβαγε να μπει μέσα», περιέγραψε μία γυναίκα.

«Πηγαίναμε στα σπίτια μας το βράδυ και κλαίγαμε», ανέφερε στον Alpha πρώην εργαζόμενη, η οποία επιβεβαίωσε την καταγγελία ότι ο ιδιοκτήτης της δομής φορούσε γάντια του μποξ και χτυπούσε τους ηλικιωμένους.

«Οταν επρόκειτο να μεταφέρουμε τους γέροντες για να φάνε, μας παρακαλούσαν κλαίγοντας να τους αφήσουμε να μείνουν στα δωμάτιά τους», υποστήριξε και μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι ένας τρόφιμος πέθανε από σηψαιμία, καθώς ύστερα από πέσιμο έσπασε το ισχίο του, αλλά ποτέ δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του στην «Απογευματινή», ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, σημείωσε ότι «εφόσον διατυπώνονται, δημοσίως μάλιστα, καταγγελίες από οικείους των ηλικιωμένων στο “γηροκομείο” του Κορυδαλλού, καταγγελίες οι οποίες αφορούν κακοποίηση ηλικιωμένων, ο αρμόδιος εισαγγελέας οφείλει να καλέσει ιατροδικαστή στην εν λόγω δομή προκειμένου να διενεργηθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις».