Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, στο μέσον, με τον στρατηγό Χαφτάρ, δεξιά, και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου | Twitter,
Επικαιρότητα

Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη πρότεινε η Αίγυπτος

Βασικός όρος που θέτει η πλευρά του προέδρου Αλ Σίσι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ, είναι να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μαχητές
Protagon Team

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα.

Η ανακοίνωση έγινε από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίον συναντήθηκε το Σάββατο, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Βασικός όρος που θέτει η Αίγυπτος είναι να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μαχητές, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντιπάλους του Χαφτάρ. Προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι πιστοί του Χαφτάρ έχουν υποστεί εσχάτως σειρά από στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη. Σήμερα μάλιστα η GNA ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, της στρατηγικής σημασίας αυτής πόλης ανάμεσα στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χαφτάρ. Ο τελευταίος πάντως εξακολουθεί να ελέγχει  τα δύο τρίτα του λιβυκού εδάφους και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

Πολλές απόπειρες για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν στο κενό παρότι, τις τελευταίες ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαφορετικές συνομιλίες και με τις δύο πλευρές για μια συμφωνία εκεχειρίας.