Φόβους για έναρξη του τρίτου κύματος στη χώρα μας εκφράζουν οι ειδικοί, μετά την κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα της Αττικής.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ο αριθμός των κρουσμάτων που υπολογίζονται από το ιικό φορτίου μέσα στις δέκα ημέρες των γιορτών ήταν:
- 20 Δεκεμβρίου 5.000 φορείς
- 27 Δεκεμβρίου 17.000 φορείς
- 1 Ιανουαρίου 30.000 φορείς
Οι αριθμοί αυτοί, όπως εξηγεί στο Protagon ο υπεύθυνος καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, «προκύπτουν από αντίγραφα του κορονοϊού που ανιχνεύονται ανά λίτρο λυμάτων και ακολούθως γίνεται η πρόβλεψη του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για μία τάση και όχι για ακριβή αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα».
Μάλιστα, όπως ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει, αυτές τις δέκα ημέρες που παρατηρήθηκαν τα «επεισόδια αύξησης», ο πληθυσμός της Αττικής ήταν μειωμένος κατά 12%, καθώς αρκετοί είχαν πάει στην περιφέρεια για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη διασπορά από αυτήν που έχει καταγραφεί.
«Από τις 11 Ιανουαρίου και μετά θα έχουμε πιο σαφή εικόνα και θα δούμε ακριβώς τι συμβαίνει», συμπληρώνει ο κ. Θωμαΐδης.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι στην επιδημιολογία τα κύματα των ιώσεων στην Ελλάδα είναι δύο. Το πρώτο κύμα έχει μέγιστη επίπτωση τον Δεκέμβριο και το δεύτερο τον Φεβρουάριο. Αυτό επαναλαμβάνεται φέτος με τον κορονοϊό: «Κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι η επικίνδυνη εποχή ιώσεων. Επομένως γνωρίζουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται αυτούς τους μήνες, άρα είναι επικίνδυνη εποχή, επομένως είναι πιθανό να συμβεί. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και γι’ αυτό και έχει επιτάξει επιπλέον τρία νοσοκομεία στην Αττική από την 1η Ιανουαρίου αποκλειστικά Covid και ακόμη δύο στη Θεσσαλονίκη».
Αυτό εξηγεί και την έξαρση του πρώτου πανδημικού κύματος τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνει ο ίδιος, αν και υπήρξε μία υστέρηση φάσης στην Ελλάδα, καθώς ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα, ήταν εισαγόμενος. «Τώρα, όμως, υπάρχει. Είναι εδώ και ενδέχεται να ακολουθήσει μια τέτοια τυπική πορεία», τονίζει.
Δύσκολη εξίσωση
Πολιτεία και πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η εξίσωση της πανδημίας δεν λύνεται με εύκολο τρόπο, τονίζει ο κ. Θωμαΐδης. «Δεν μπορούμε να λύσουμε ταυτόχρονα την εξίσωση της δημόσιας υγείας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των παιδιών και των γονέων. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που την αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, οπότε προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε μια τέτοια ασταθή ισορροπία αυτών των τριών πλευρών. Κι αν συνυπολογίσετε και τους διασωληνωμένους, που ακόμα είναι περίπου 400 και δεν μειώνονται, αυτό είναι επικίνδυνο. Χρειάζονται μέτρα γιατί θα έχουμε εκθετική αύξηση και θα έχουμε πάλι πρόβλημα με τα νοσοκομεία», καταλήγει.