Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Χέλμουτ Κολ σε εκδήλωση το 2012 | EPA/WOLFGANG KUMM
Επικαιρότητα

Κατά της Μέρκελ ο γιος του Χέλμουτ Κολ: «Φταίει και αυτή για την αυτοκτονία της μητέρας μου»

Δύο δεκαετίες μετά το σκάνδαλο που αμαύρωσε τη φήμη του πατέρα του, ο Βάλτερ Κολ επιμένει ότι η νυν καγκελάριος με τη στάση της οδήγησε τη μητέρα του στον θάνατο
Protagon Team

Πυρά κατά της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο γιος του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ –και θεμελιωτή της ενωμένης Γερμανίας– κατηγορώντας την ότι ευθύνεται και αυτή για την αυτοκτονία της μητέρας του Χανελόρε Κολ το 2001.

Ο Βάλτερ Κολ, σε συνέντευξή του στο Zeit Magazin, είπε ότι «η κυρία Μέρκελ φέρει ένα όχι ασήμαντο μερίδιο για τον θάνατο της μητέρας μου».

Οπως εξήγησε, η μητέρα του στεναχωρήθηκε πολύ από τη συμπεριφορά της Μέρκελ –ακόμη τότε υψηλόβαθμου στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών-  όταν το 1999 ήλθε στο φως το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων στο κόμμα.

Η ομολογία του Χέλμουτ Κολ ότι το κόμμα δεν είχε δηλώσει στη Βουλή δωρεές ύψους εκατομμυρίων μάρκων προκάλεσε σοκ. Η Μέρκελ, από τη θέση της γενικής γραμματέως του CDU πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πολιτικό της μέντορα. Κατά κάποιο τρόπο ήταν μια πολιτική πατροκτονία. Λίγο αργότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απομακρύνθηκε από την προεδρία του CDU, η Μέρκελ πήρε στα χέρια της τα ηνία και το 2005 έγινε καγκελάριος.

Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο Βάλτερ Κολ εξηγεί ότι τον πείραξε η «άθλια συμπεριφορά» της Μέρκελ που «θεώρησε παράπλευρη απώλεια τον πόνο της μητέρας μου».

Εξηγεί ότι η Μέρκελ γνώριζε ότι η ενέργειά της θα αναστάτωνε την οικογένεια Κολ. «Ποτέ δεν είπε δημοσίως “αφήστε την οικογένεια στην άκρη” αν και γνώριζε ότι η μητέρα μου ήταν βαριά άρρωστη», είπε.

Αλλά και η Χανελόρε Κολ θεωρούσε ότι επρόκειτο για προδοσία από την Μέρκελ, αν και η Κολ δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων. Ο γιος της λέει σήμερα ότι ότι συκοφάντησαν τη μητέρα του με τον χειρότερο τρόπο, «την αποκαλούσαν “πόρνη των μαύρων ταμείων”», πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υπόληψή της».