«Εάν η κοινωνία θελήσει να είναι αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα της χώρας τότε θα θέσω υποψηφιότητα, γιατί δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής αλλά στην λαϊκή νομιμοποίηση» επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και με αφορμή την πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποχώρησε από την πολυσυζητημένη πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για να βρεθεί στο στούντιο του καναλιού, είπε πως θα ήταν υποψήφιος ακόμα και αν απέναντι του βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας, με το εξής σκεπτικό: «Εχω πει ότι δεν θα προδώσω τον κόσμο που με έχει υποστηρίξει απέναντι σε αντίξοες συνθήκες, αυτός ο κόσμος απαιτεί να συνεχίσω και να έχουμε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη».
Η καταφατική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα διαβάζεται από πολλούς ως ένα ορατό σημάδι, πια, της ρήξης που φαίνεται να έχει επέλθει ανάμεσα στις δύο πλευρές –μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Κασσελάκης είχε αποφύγει να διατυπώσει την ίδια θέση.
Εκτός κάθε διαλόγου άφησε για ακόμα μια φορά τη Νέα Αριστερά, την οποία επέμεινε να αποκαλεί «μόρφωμα», ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
«Εάν αθροίσει κανείς στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τη διάσπαση, τότε το ποσοστό είναι πάνω κάτω το ίδιο με τις εκλογές του 2023. Από εκεί και πέρα εμείς θέσαμε την ατζέντα και ρίξαμε το 41% στο 28% και αυτό είναι μία παρακαταθήκη. Κρατηθήκαμε όταν η ΝΔ κατέρρευσε και ενώ η Ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη είχε άνοδο. Είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είχαμε εναντίον μας όλο το σύστημα και το ΠΑΣΟΚ ακόμη και το μόρφωμα που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν εναντίον μας», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε να δίνει συνέχεια στο «φλερτ» με την Πλεύση Ελευθερίας. Σε ερώτηση γιατί είναι ανοικτός σε συνεργασία και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου –όπως ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος–, που είχε αποχωρήσει παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
«Η κυρία Κωνσταντοπούλου έφυγε για ιδεολογικούς όρους. Επιπλέον έχει εργαστεί σκληρά για το θέμα των Τεμπών και έχει εργαστεί στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων». Συμπλήρωσε ότι η Νέα Αριστερά, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές, «δεν έχει απήχηση στην κοινωνία ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου μπήκε στην Βουλή και κατάφερε να εκλέξει και ευρωβουλευτή».