Ο φωτογραφικός φακός δεν αποτύπωσε την πικρία που είπε πως του προκάλεσαν οι εξελίξεις | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Κασσελάκης για τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ήταν μια χαρούμενη ημέρα για εμένα»

Με «βέλη» κατά των αποχωρήσαντων η εισήγηση του προέδρου του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία. «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο», επέμεινε
Protagon Team

Με μια αναφορά στο πώς βίωσε προσωπικά ο ίδιος την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου», εκτιμήσεις για το «τέλος» της εσωστρέφειας και τις γνωστές αναφορές στον λαό σχολίασε τις διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος οργανωτικά ζητήματα, με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για εμένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

«Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Η ΠΓ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Οργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα, με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στα… εναπομείναντα μέλη του κομματικού οργάνου –στο οποίο συμμετείχαν πολλά στελέχη από την «Ομπρέλα» και την κίνηση των «6+6»–, τα κάλεσε να μη διαψεύσουν «τους χιλιάδες ψηφοφόρους» που βασίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις» υπογράμμισε.

Οπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, η ΠΓ υιοθέτησε την κριτική Κασσελάκη στους αποχωρήσαντες –στα πρώην μέλη της δηλαδή, μεταξύ άλλων–, τους οποίους επέκρινε για αντιδημοκρατική στάση, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης.

«Καβγάς» για τους λόγους της διάσπασης

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε στραφεί κατά των «6+6» με το επιχείρημα που διατύπωσε, κατά τα παραπάνω, ο κ. Κασσελάκης.

«Καθώς φαίνεται, η μόνη “διαφωνία” όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου. Κατά την ίδια ανακοίνωση, παρέμενε «αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις» όσων αποχώρησαν.

Η κίνηση των «6+6», ωστόσο, ή αλλιώς η «ομάδα Αχτσιόγλου», ήταν παραπάνω από σαφής ως προς τους λόγους της αποχώρησής της. «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος» ανέφεραν οι υπογράφοντες το κείμενο αποχώρησης που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα την Πέμπτη.

Τα συγκεκριμένα στελέχη δεν είχαν κρύψει τις ενστάσεις τους και κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, νωρίτερα τον Νοέμβριο, από την οποία αποχώρησαν μέσω χωριστής έγγραφης δήλωσής τους.

«Οσες, όσοι και όσα υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το κόμμα αυτό δεν είναι πλέον το κοινό μας σπίτι, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ενταγμένο σε έναν σχηματισμό που κάθε μέρα μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά, όλο και πιο συντηρητικά και απομακρύνεται από το όραμα του κόσμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε» ανέφεραν μόλις το προηγούμενο 24ωρο 90 ακόμη μέλη και στελέχη του κόμματος που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου.

Στην πολιτική διαφωνία της με τη νέα ηγεσία είχε αναφερθεί, φυσικά, και η «Ομπρέλα», η οποία άνοιξε τον χορό των μαζικών αποχωρήσεων στα μέσα Νοεμβρίου, μιλώντας για «τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό» του κ. Κασσελάκη και των συν αυτώ.

Μία ακόμη ηχηρή αποχώρηση την Πέμπτη ήταν αυτή του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε, και εκείνος, πως οι λόγοι πίσω από την απόφασή του είναι πολιτικοί.

«Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας» τόνισε.

Το σχόλιο της κυβέρνησης

«Μάθημα» για την κατάληξη των λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τις διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδοχικές εξόδους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως οι εξελίξεις «μας κάνουν να αναλογιστούμε ποια ήταν η κατάληξη όλου αυτού που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, αυτοί που θα έσωζαν τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο, που έταζαν στους πάντες τα πάντα».

«Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε εξελίξεις σε ένα άλλο κόμμα. Σίγουρα όμως η σημερινή εξέλιξη μας κάνει να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τελικά ποια ήταν η κατάληξη αυτού που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια. Αυτοί που θα έσωζαν τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Που έταζαν στους πάντες τα πάντα. Χρησιμοποιούσαν ως όπλα τον μηδενισμό, τον έντονο λαϊκισμό, τις επιθέσεις. Τι κατάληξη είχε αυτό; Είναι ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας πού οδήγησε αυτή η τακτική. Στο τέλος, κάθε απόφαση όποιου βουλευτή ή κόμματος την κρίνουν οι πολίτες. Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.