Πάνω στον αντιπολιτευτικό του οίστρο -εν μέσω προεκλογικής περιοδείας με το λεωφορείο που φέρει μεγαλοπρεπές το πορτρέτο του και μόνο- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «Θεία Δίκη» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκαλώντας μάλιστα δις τον Πρωθυπουργό να την ακυρώσει…
Υποστήριξε επιπλέον, ψευδώς, ότι αυτό έλεγε άλλωστε προεκλογικά (το 2019) από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης, αλλά προς απογοήτευσή του (και του επικοινωνιακού επιτελείου της Κουμουνδούρου) τα βίντεο από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή υπάρχουν (για όποιον κάνει έστω τον κόπο να ανατρέξει για να τα δει πριν προβεί δημοσίως σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς).
Τότε λοιπόν, στις 24 Ιανουαρίου 2029, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής:
«Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Οχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Οχι αλλού».
Ο κ. Κασσελάκης όμως, επέμεινε και μετά την πρώτη του ανάρτηση (δείτε την επάνω) για τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια με τα «φάλτσα» της νεοεκλεγείσας προέδρου Σιλιάνοφσκα, επανήλθε δριμύτερος.
«Εφτασε η στιγμή της Θείας Δίκης», έκρινε, οπότε «αν κάνει ζημιά στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, ας την ακυρώσει η κυβέρνηση, όπως έλεγε προεκλογικά», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο κανάλι Action 24.
Από κοντά και ο αντιπολιτευτικός Τύπος με το -επιεικώς- απλοϊκό «Ωραία λοιπόν, ας την καταργήσουν» (ενδεικτικά όσα γράφει σε άρθρο γνώμης η Εφημερίδα των Συντακτών: «Να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και να υπογράψουν πως δεν θα ισχύει πλέον. Όταν και οι δύο πλευρές δεν θέλουν μία συμφωνία μεταξύ τους είναι πολύ απλό (!) να την καταργήσουν. Χωρίς κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα»).
Και αν η σπουδή να πληγεί η κυβέρνηση δικαιολογείται για τους κονδυλοφόρους, αυτό που αβίαστα προκύπτει από αμφότερες τις τοποθετήσεις του πάντα χειμαρρώδους -ιδιαίτερα όοο πλησιάζουμε στην «Ημέρα της Κρίσης», την 9η Ιουνίου των ευρωεκλογών- προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η παντελής άγνοια θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Συνθηκών (Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών 1969 / χρήσιμη μια ματιά στον όρο-αξίωμα pacta sunt servanda) για την τήρηση-σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων μίας χώρας ή/και του σε τι συνίσταται η λεγόμενη συνέχεια του κράτους…
Η απάντηση στον κ. Κασσελάκη ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικων, Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια, αποκτά ισχύ ανώτερη και των νόμων. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη συμφωνία αυτή. Αρα, ακόμη και όταν διαφωνεί με όσα περιλαμβάνονται στη Συνθήκη, οφείλει να τα εφαρμόσει», σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας τη διαφορετική θεσμική αντιμετώπιση στα δύο συμβαλλόμενα κράτη:
«Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα, ως αντιπολίτευση, κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε διατυπώσει πολύ συγκεκριμένα και με σαφήνεια τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με γκρίζα θέματα, τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν εντάσεις», παρατήρησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. «Παραταύτα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους αλλά και της συνταγματικής επιταγής ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».