Ο Κάρολος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας | Andrew Milligan/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Κάρολος: Οι πολίτες της Αυστραλίας θα αποφασίσουν αν θέλουν μοναρχία ή δημοκρατία

Τα βρετανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν το περιεχόμενο επιστολών που αντάλλαξαν το Μπάκιγχαμ με αυστραλιανή οργάνωση ακτιβιστών για τη δημοκρατία. Ο βρετανός βασιλιάς θα επισκεφτεί τη χώρα την Παρασκευή
Protagon Team

Ο Κάρολος επιβεβαίωσε ότι εναπόκειται στον αυστραλιανό λαό να αποφασίσει αν η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή αν θα γίνει δημοκρατία.

Ενόψει της επίσκεψης του βρετανού μονάρχη στην Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα, το Κίνημα της Αυστραλιανής Δημοκρατίας αντάλλαξε επιστολές με αξιωματούχους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον Κάρολο.

Η αλληλογραφία από το παλάτι, που δημοσίευσε πρώτη η Daily Mail, ανέφερε ότι «το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία» είναι «θέμα που πρέπει να αποφασίσει ο αυστραλιανός λαός».

Το μέλλον της μοναρχίας στην Αυστραλία θα είναι πιθανώς ένα ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Καρόλου και της Καμίλας, η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ και στην Καμπέρα.

Η επιστολή που εστάλη από αξιωματούχους του Μπάκιγχαμ επαναλαμβάνει την υπάρχουσα θέση, αντί να σηματοδοτεί οποιαδήποτε νέα αλλαγή στην πολιτική, σημείωσε το BBC.

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ζητήσει συνάντηση με τον Κάρολο κατά την επίσκεψή του.

«Ο βασιλιάς εκτίμησε ότι αφιερώσατε χρόνο για να γράψετε και μου ζήτησε να απαντήσω εκ μέρους του», ανέφερε η επιστολή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς το Κίνημα της Αυστραλιανής Δημοκρατίας, η οποία εστάλη τον Μάρτιο.

«Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι οι απόψεις σας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν σημειωθεί πολύ προσεκτικά. Η Αυτού Μεγαλειότητα, ως συνταγματικός μονάρχης, ενεργεί σύμφωνα με τη συμβουλή των υπουργών του και, κατά συνέπεια, το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει ο αυστραλιανός λαός».

Η επιστολή προσθέτει ότι ο βασιλιάς και η βασίλισσα τρέφουν «βαθιά αγάπη και στοργή» για την Αυστραλία και «ο στοχαστικός τρόπος με τον οποίο γράψατε την επιστολή σας εκτιμάται θερμά».

Ενα δημοψήφισμα για το ζήτημα διεξήχθη στην Αυστραλία το 1999, όταν οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της συνταγματικής μοναρχίας.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση της Αυστραλίας είπε ότι τα σχέδια για νέο δημοψήφισμα «δεν αποτελούν προτεραιότητα».

Οι ακτιβιστές για τη δημοκρατία υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του κράτους δεν πρέπει να είναι ο μονάρχης, αλλά κάποιος που επιλέγουν οι Αυστραλοί.

Οταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Καρόλου, ο Ισαάκ Τζέφρι του Κινήματος της Αυστραλιανής Δημοκρατίας δήλωσε: «Αν και σεβόμαστε τον ρόλο που έχουν παίξει οι βασιλιάδες στο έθνος μέχρι σήμερα, ήρθε η ώρα για την Αυστραλία να εκλέξει έναν ντόπιο για να υπηρετήσει ως αρχηγός του κράτους μας. Κάποιος που να μπορεί να εργαστεί για τη χώρα με πλήρη απασχόληση».

Η οργάνωση έχει επαινέσει τον Κάρολο ως άτομο, αλλά αντιτίθεται στον ρόλο της μοναρχίας στην Αυστραλία, σημείωσε το BBC.

«Είμαστε πρόθυμοι να του πούμε ότι θα μείνουμε στην Κοινοπολιτεία και ότι μια δημοκρατία αφορά εμάς, όχι τον ίδιο ή την οικογένειά του» πρόσθεσε ο Τζέφρι.

Η επίσκεψη στην Αυστραλία θα είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια ταξίδι του Καρόλου από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο, στις αρχές του έτους. Η θεραπεία του αναμένεται να διακοπεί κατά τη διάρκεια το ταξιδιού. Μετά την Αυστραλία θα συμμετάσχει σε συνάντηση αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, στη Σαμόα.

Η επίσκεψη, από τις 18 έως τις 26 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει επιθεώρηση του ναυτικού στόλου της Αυστραλίας στο λιμάνι του Σίδνεϊ, συμμετοχή σε γεύμα, υποστήριξη περιβαλλοντικών έργων και συνάντηση με δύο βραβευμένους ειδικούς στον καρκίνο.