Δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό της ηρωίδας που της έχουν δώσει πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ η Καρόλα Ρακέτε, η γερμανίδα καπετάνιος του Sea Watch-3, που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες αφού μετέφερε δεκάδες αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία αψηφώντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό.
«Είμαι απλώς ευτυχής που έσωσα τους μετανάστες του Sea Watch», δηλώνει η 31χρονη στην εφημερίδα Repubblica. «Θα έκανα και πάλι το ίδιο, αν είχα την ευκαιρία».
«Δεν είμαι ηρωίδα -απλά κατάφερα να σπάσω το τείχος του ρατσισμού και του εθνικισμού», προσθέτει, επισημαίνοντας: «Αυτό που θέλω να καταφέρω είναι να σηκώσω τους συνομηλίκους μου από τους καναπέδες».
Όσο για τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, συμπληρώνει: «Λέει ότι είμαι κακοποιός; Δεν με πειράζει. Είμαι ευχαριστημένη με αυτό που κατάφερα». Και σπεύδει να προσθέσει: «Ο Σαλβίνι έχει όλα τα χαρακτηριστικά των εθνικιστών: παραποιούν τα γεγονότα και κατόπιν τα παρουσιάζουν ως απόψεις. Τις προσωπικές τους απόψεις».
Επίσης, προσθέτει πως «αν είμαι εγώ κακοποιός, είναι τότε όλη η Ε.Ε., καθώς είναι συνένοχος σε αυτό το έγκλημα που συντελείται εδώ και καιρό, με το να εξοπλίζει την ακτοφυλακή της Λιβύης και με το να επιστρέφει μετανάστες σε μια χώρα που βρίσκεται υπό εμπόλεμη κατάσταση, κάτι που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Καρόλα τονίζει ότι «η απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης έκανε σαφές, πέρα από κάθε άλλη ερμηνεία, ότι το Sea Watch είχε κάθε δικαίωμα να μπει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα».
Ως γνωστόν, ο δικηγόρος της Ρακέτε αποφάσισε να μηνύσει τον Ματέο Σαλβίνι για συκοφαντική δυσφήμιση.
«Ανυπομονώ να την συναντήσω στα δικαστήρια», δήλωσε εκείνος και χαρακτήρισε την καπετάνιο «μια κακομαθημένη και πλούσια κομμουνίστρια».
«Πλούσια;», αναρωτιέται η Καρόλα. «Ο πατέρας μου έχει πάρει σύνταξη, μετά από τόσα χρόνια εργασίας σε μια βιοτεχνία ενδυμάτων, ενώ η μητέρα μου ασχολείται με μια ΜΚΟ που συνεργάζεται με την Εκκλησία. Και όταν ήμουν μικρή, έπρεπε να δουλεύω αν θέλω να έχω χαρτζιλίκι για τις διακοπές μου».
Θυμίζουμε πως πριν μερικά 24ωρα ένα δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στην Ρακέτε.
Ο Σαλβίνι απάντησε πως ήλπιζε για μια σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την 31χρονη Γερμανίδα.
«Θα επιστρέψει στη Γερμανία, όπου οι Αρχές δεν θα ήταν τόσο ανεκτικές εάν ένας Ιταλός καπετάνιος έθετε σε κίνδυνο τις ζωές γερμανών αστυνομικών» είπε χαρακτηριστικά.
Καρόλα, η «Captain Europe»
Πλοίαρχος του Sea-Watch, ενός πλοίου της ομώνυμης γερμανικής ΜΚΟ, η Ρακέτε συνελήφθη αφού το σκάφος που κυβερνούσε ελλιμενίσθηκε χωρίς άδεια, στις 29 Ιουνίου, στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 53 μετανάστες που είχαν περισυλλεγεί από τη θάλασσα 17 ημέρες νωρίτερα, στις 12 του μήνα.
Η Ρακέτε κινδύνευε με ποινή 10ετους φυλάκισης καθώς ήταν αντιμέτωπη με τις κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών.
Στην απολογία της ζήτησε συγγνώμη για τη σύγκρουση με το ιταλικό σκάφος, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα και εξήγησε ότι μόνη της έννοια ήταν η προστασία των μεταναστών.
Την Τρίτη, ιταλικό δικαστήριο, απέρριψε τελικά μέρος των κατηγοριών σε βάρος της Γερμανίδας η οποία συνελήφθη καθώς αποφάνθηκε πως έδρασε για να σώσει ζωές.
Ωστόσο σε βάρος της εξακολουθούν να διεξάγονται δύο έρευνες, για αντίσταση σε έναν αξιωματικό και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.
Πριν μερικές ώρες, το πρόσωπο της 31χρονης κόσμησε το εξώφυλλο του Spiegel, το οποίο την αποκαλεί «Captain Europe», καθώς θεωρείται πως είναι η «υπερηρωίδα» της Ευρώπης.
Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό και στο λαϊκό αίσθημα στην πατρίδα της, την Γερμανία όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ρακέτε αλλά και για να ζητήσουν να ληφθούν μέτρα για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.
Στο Βερολίνο, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 8.000 άνθρωποι ενώ στο Αμβούργο ήταν 4.000, σύμφωνα με τη συλλογικότητα Seebruecke συνολικά, καθιστικές διαμαρτυρίες, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 100 πόλεις σε όλη τη Γερμανία.