Ο Κάρλος Γκον στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βηρυτό, στις 8 Ιανουαρίου | REUTERS/Mohamed Azakir
Επικαιρότητα

Κάρλος Γκον: Ημουν θύμα συνωμοσίας, απέδρασα για να ξεφύγω από την αδικία

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την απόδραση από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν υπό περιορισμό, το πρώην αφεντικό της συμμαχίας με τη Renault και τη Mitshubishi εξήγησε ότι είναι θύμα «στημένων» κατηγοριών
Protagon Team

Δεν είχε σκοπό να αποφύγει την ιαπωνική Δικαιοσύνη αλλά να «καθαρίσει» το όνομά του από τις αβάσιμες, όπως λέει, κατηγορίες εναντίον του. Σε αυτή τη γραμμή επέμεινε ο Κάρλος Γκον, το πρώην αφεντικό της Nissan-Renault, που έχει καταφύγει στον Λίβανο.

Δέκα και πλέον ημέρες από την κινηματογραφική απόδρασή του από το Τόκιο, όπου κρατείτο σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Γκον μίλησε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό.

«Δεν είμαι εδώ για να πω με ποιον τρόπο έφυγα», τόνισε στην πρώτη δημόσια εμφάνιση από την απόδραση για να προσθέσει ότι θα μιλούσε ελεύθερα για όλα.

«Ξέφυγα από την αδικία και τη δίωξη, δεν διέφυγα από τη Δικαιοσύνη», είπε και εξήγησε: «δεν είχα άλλη επιλογή από τα να προστατέψω την οικογένειά μου και τον εαυτό μου».

«Ηταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου», είπε ακόμη, μεταφέροντας τους φόβους ότι θα περίμενε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη του.

Επέμεινε πολύ στις επιπτώσεις από τη σύλληψη και τη φυλάκισή του στην Ιαπωνία, με τις κατηγορίες του αθέμιτου προσωπικού πλουτισμού. Οι δικαστικές περιπέτειες έφεραν σχεδόν αμέσως την αποπομπή από τις θέσεις που κατείχε, ένα πραγματικά βαρύ χτύπημα για έναν γκουρού των επιχειρήσεων.

«Με απέσπασαν με ωμότητα από τον κόσμο όπως τον γνώριζα», είπε. «Με τράβηξαν από την οικογένειά μου, από τους φίλους μου και από τη Renault- Nissan και τη Mitshubishi».

«Δεν είμαι εδώ για να πω με ποιον τρόπο έφυγα», τόνισε στην πρώτη δημόσια εμφάνιση από την απόδραση ο Γκον, για να προσθέσει ότι θα μιλούσε ελεύθερα για όλα. REUTERS/Mohamed Azakir

Τονίζει ότι  είναι αθώος και κατηγόρησε τους εισαγγελείς στην Ιαπωνία, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι επιχείρησαν να τον ανατρέψουν. Οι συνεργάτες του Γκον σε ανακοίνωσή τους έδειξαν ευθέως προς τη πλευρά της Nissan η οποία, όπως λένε, μεθόδευσε την αποπομπή του για να εμποδίσει την συγχώνευση με την Renault. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο ίδιος.

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι η απόδραση κατέδειξε και τις σκοτεινές πτυχές του ιαπωνικού δικαστικού συστήματος, όπου οι ύποπτοι ανακρίνονται χωρίς την παρουσία δικηγόρου και οι καταδίκες είναι σχεδόν βέβαιες. Το είπε και ο ίδιος: ισχυρίστηκε ότι τον ανέκριναν μέχρι και οκτώ ώρες χωρίς δικηγόρο και ότι οι εισαγγελείς τού έλεγαν πως «αν δεν ομολογήσεις, θα είναι για σένα χειρότερα». Εκτιμά ότι «με κανένα τρόπο δεν θα μου φέρονταν δίκαια».

Η Nissan, από την πλευρά της, θεωρεί ότι υπάρχουν ατράνταχτες ενδείξεις κακοδιαχείρισης από τον Γκον και δηλώνει ότι θα κινηθεί νομικά.

Η δίκη του 65χρονου διευθύνοντα ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει τον Απρίλιο. Ως τότε ο ίδιος ήταν σε περιορισμό και υπό συνεχή επιτήρηση.

Κατάφερε να διαφύγει και να βρεθεί στον Λίβανο (είναι πολίτης του Λιβάνου, της Γαλλίας και της Βραζιλίας), από όπου δεν κινδυνεύει με έκδοση. Εξάλλου, τον θεωρούν το δικό τους παιδί που έφτασε πολύ ψηλά.

Διαβάστε εδώ: Η μυθιστορηματική απόδραση του Κάρλος Γκον