Οσοι εντός και εκτός Τουρκίας έσπευσαν να μιλήσουν για «νέα σελίδα» στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, με… «πάτημα» τη «μουντιαλική» χειραψία Ερντογάν – Αλ Σίσι στην Ντόχα του Κατάρ (με τη μεσολάβηση του πάντα πρόθυμου εμίρη), θα πρέπει μάλλον να κλείσουν το «βιβλίο» πριν καν γυρίσει η νέα αυτή σελίδα και να αρχίσουν το σβήσιμο των σχετικών αναλύσεων περί επικείμενης επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου.
Σε ένα «καρφί στο μάτι» της Αγκυρας, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οριοθετεί -μονομερώς- τα θαλάσσια σύνορα προς δυσμάς με τη Λιβύη, αγνοώντας πλήρως τις τουρκικές φαντασιώσεις, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί κατά παράβαση κάθε εννοιας διεθνούς Δικαίου και λογικής με τα παράνομα και ανυπόστατα τουρκολιβυκά μνημόνια. Και επιπλέον σύρει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις (κάποια στιγμή στο μέλλον) την Τρίπολη με αντικείμενο τον προσδιορισμό του θαλάσσιου συνόρου μεταξύ Ελλάδας, Λιβύης και Αιγύπτου (σ.σ. το ερώτημα βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι ποια κυβέρνηση – πιθανότατα όχι η τουρκόφιλη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά- θα καθίσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών προβλέψεων του διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας / UNCLOS).
Στο σχετικό τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου, υπό το τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρεται συγκεκριμένα :
«Ο Πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Από τις πρώτες αποτυπώσεις, με βάση της υφιστάμενες συντεταγμένες, προκύπτει ότι η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί ουσιαστικά τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας (του 2020) προς βορρά, ενώ σταματά ακόμη πιο νότια, στην μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.
Οπως σημείωσε η «Καθημερινή», στο φύλλο της Τετάρτης, με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα προς δυσμάς με τη Λιβύη με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής που κόβει νοητά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση – σε μία κίνηση που πρακτικά αγνοεί όσα επιχειρεί να επιβάλλει το καθεστώς Ερντογάν είτε με το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είτε με την πρόσθηκη περί υδρογονανθράκων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.
H υπογραφή του Π.Δ. έρχεται μάλιστα σε συνέχεια όχι μόνο της συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο αλλά και της υπογραφής (προ εβδομάδων) της διακρατικής συμφωνίας για τις ζώνες SAR (Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης) – συμφωνίες που ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στην Τουρκία βέβαια επιμένουν και μαζί με τα υποχείριά τους στην Τρίπολη, προέβησαν σε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για το διπλωματικό «πριόνισμα» της παράνομης συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου.
Στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, Αγκυρα και Τρίπολη «καλούν την Ελλάδα να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες της, την επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και αντίθετα να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο χωρών».
Οπως λένε, «η συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου είναι ένα νομικό εργαλείο που βασίζεται στην αρχή της ισότητας της κυριαρχίας. Το μνημόνιο προβλέπει την ανάπτυξη των διμερών συνεργασιών στο πεδίο των υδρογονανθράκων τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο και επομένως -ιχυρίζονται- είναι ευθυγραμμισμένο με τις αρχές του διεθνούς Δικαίου για τις φυλικές σχέσεις και τις συνεργασίες των κρατών».
Και σε πλήρη διαστρέβλωση τέλος, όσων προβλέπει ο Οδικός Χάρτης του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020, υποστηρίζουν ότι «αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας (σ.σ. παραβλέποντας εσκεμμένα ότι δεν πρόκειται ούτε για ισχυρισμούς αλλά ούτε και μόνο της Ελλάδας, αφού την ίδια αντίδραση είχαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες – μέλης της ΕΕ) , η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης έχει το δικαιώμα να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλα κράτη».