«Είναι δεδομένο ότι στη διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες, το ζήτημα όμως είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να επιλύονται, σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην αναφορά του για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού.
«Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό […] γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη […] και κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας στην ομιλία του:
«Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τη δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος. Ελληνική καινοτομία και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα».
Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του για τις πατέντες των εμβολίων, την άρση δηλαδή του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παραχθούν μαζικότερες ποσότητες εμβολίων από ελληνικές εταιρείες και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εμβολιασμού.
«Πάλι καλά, κύριε Τσίπρα, που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ακολούθως επανέλαβε ότι εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυνανότητα εμβολιασμού 20.000 πολιτών ημερησίως έκαστο.
«Εως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας εφικτό τον στόχο να είναι ασφαλής ο πληθυσμός της χώρας έως τις αρχές καλοκαιριού.
Κλείνοντας την αναφορά του στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «να πορευθούμε όλοι ενωμένοι και συστρατευμένοι», αλλά και να εκπέμπεται από όλα τα κόμματα το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
«Είναι αδύνατον», κατέληξε, «να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε, καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».