| ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

«Καρφί» Δένδια: Η Τουρκία μάλλον διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο

Αιχμηρή απάντηση από τον υπουργό Εξωετερικών για τη σπασμωδική αντίδραση της Αγκυρας έναντι της συμφωνίας Μητσοτάκη - Μακρόν και τις υποκριτικές «ανησυχίες» για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Απαράδεκτες χαρακτήρισε –δίχως περιστροφές– ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τις τουρκικές αιτιάσεις για την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πρόκειται, σημείωσε, για αμιγώς αμυντική συμφωνία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. «Αντίστοιχη υπέγραψα με τα Εμιράτα», ανέφερε ενδεικτικά και αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας με τον ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ενημέρωσε αναλυτικά για τη συμφωνία με τη Γαλλία – μια συμφωνία που, όπως είπε, προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα και αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά.

«Λειτουργούμε επί τη βάσει των συμβατικών μας υποχρεώσεων, εν αντιθέσει με άλλους που υποσκάπτουν την συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψα με τα Εμιράτα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για τις υποκριτικές «ανησυχίες» των Τούρκων ότι η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν υποσκάπτει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αναφορικά εξάλλου με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδος -Τουρκίας, που όπως ανακοινώθηκε επισήμως επαναλαμβάνονται στις 6 Οκτωβρίου στην Αγκυρα, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι χώρα μας προσέρχεται, όπως πάντα, στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική.

«Στις άτυπες αυτές επαφές θα εξεταστεί το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Βεβαίως η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες, αλλά, ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μας διαψεύσει ευχάριστα», θέλησε να συμπληρώσει ο υπουργός των Εξωτερικών.