Μια επίχρυση καρέκλα από ξύλο καρυδιάς που βρισκόταν στο μπουντουάρ της Μαρίας Αντουανέτας, της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας πριν από την επανάσταση του 1789, πουλήθηκε σε δημοπρασία για περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ.
Είναι η υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε ποτέ για καρέκλα του 18ου αιώνα και δείχνει ότι η βασίλισσα, που αποκεφαλίστηκε από τους επαναστάτες, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη γοητεία. Η σκαλιστή καρέκλα δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε ειδικά για το μπουντουάρ της νεαρής βασίλισσας το 1784 ή το 1785. Σύμφωνα με τους Times, ο αγοραστής δεν έχει κατονομαστεί.
Παλαιότερα το αντικείμενο αποτελούσε μέρος μιας τεράστιας συλλογής που ανήκε στον Ιμπέρ Γκεράν-Ερμέ, μέλος της οικογένειας του ομίλου ειδών πολυτελείας Hermès. Ο Γκεράν-Ερμέ συγκέντρωσε περίπου 1.000 έργα τέχνης πριν από τον θάνατό του το 2016, σε ηλικία 75 ετών. Τα στέγασε στην έπαυλή του, του 18ου αιώνα, στο Παρίσι, το Hôtel de Lannion.
Η Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, οδηγήθηκε στη λαιμητόμο το 1793, εννέα μήνες μετά την εκτέλεση του βασιλιά, με την κατηγορία της προδοσίας εναντίον της Α’ Δημοκρατίας. Γεννημένη αρχιδούκισσα της Αυστρίας, παντρεύτηκε τον μελλοντικό βασιλιά σε ηλικία 14 ετών και έγινε βασίλισσα όταν εκείνος ανέβηκε στον θρόνο, τέσσερα χρόνια αργότερα.
Δεν υπήρξε δημοφιλής στην εποχή της, εν μέρει εξαιτίας της ξενικής καταγωγής της. Μία από τις πολλές φήμες που κυκλοφορούσαν για εκείνη ήταν πως διατηρούσε σεξουαλική σχέση με τη λαίδη Σόφι Φάρελ του Μπόρνμαουθ.
Η Μαρία Αντουανέτα έμεινε στην Ιστορία για την περίφημη φράση «αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι», όμως δεν έχει αποδειχτεί εάν είπε ποτέ αυτά τα λόγια. Υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε από τουλάχιστον ένα μέλος της γαλλικής βασιλικής οικογένειας πολύ πριν γεννηθεί εκείνη.
Η ίδια απέδιδε τη μη δημοφιλία της στις προσπάθειές της να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό. Κάποτε είπε στην κυρά επί των τιμών της, μαντάμ Καμπάν: «Κάθε γυναίκα που ασχολείται με ζητήματα έξω από τη σφαίρα της γνώσης και των καθηκόντων της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δόλια».
Το Κονσιερζερί, όπου φυλακίστηκε τις εβδομάδες πριν από την εκτέλεσή της, είναι πλέον ένα εθνικό μνημείο που προσελκύει ετησίως εκατομμύρια επισκέπτες.