Η πρόληψη και οι ασθενείς πάνω από όλα στη Βρετανία. Στην Ελλάδα κανείς δεν επιτρέπει στον άλλον να μπει στα «χωράφια» του. Ακόμη και όταν υπάρχει ειδική ανάγκη.
Οι γιατροί δεν θέλουν οι φαρμακοποιοί να ασχολούνται με τα εμβόλια και την πρωτοβάθμια φροντίδα. «Αν πάθει το παιδί αναφυλαξία πώς θα την αντιμετωπίσει ο φαρμακοποιός», σου λένε. Στόχος τους είναι να προστατεύσουν τους ασθενείς.
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους κάνουν προσπάθειες να εξυπηρετήσουν ασθενείς, που εκτιμούν οι ίδιοι ότι δεν έχουν σύνθετο πρόβλημα.
Οι οπτικοί, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν θα πρέπει να μετρούν την οπτική οξύτητα (βαθμούς μυωπίας κ.λπ.), αλλά μόνο να πουλούν γυαλιά, λες και έχουν πάρει πτυχίο διαχείρισης μίνι μάρκετ γυαλιών.
Και εκεί που στην Ελλάδα οι «καβγάδες» χρονίζουν και φουντώνουν από ένα μπλεγμένο νομικό πλαίσιο με τους τίτλους σπουδών και όλοι περιμένουν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει τον διαιτητή, στη Βρετανία τα φαρμακεία ξεκινούν τους καρδιολογικούς ελέγχους!
Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι, σε βάθος δεκαετίας, η πρόληψη 150.000 θανάτων από εμφράγματα και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα που ήδη έχει εφαρμοστεί, συγκεκριμένοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων, έχουν μειωθεί περίπου 25%, όπως αναφέρει η βρετανική «Telegraph».
Ετσι από τον Οκτώβριο, φαρμακοποιοί ξεκινούν την εφαρμογή της «υπηρεσίας ταχύτατης ανίχνευσης» καρδιαγγειακών συμβάντων, η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικές εξετάσεις: μία με κινητό υπερηχοκαρδιογράφο για τον εντοπισμό ακανόνιστων καρδιακών παλμών, έλεγχο αρτηριακής πίεση, αλλά και χοληστερίνης.
Ακολούθως, οι φαρμακοποιοί θα δίνουν συμβουλές για άσκηση και ειδική διατροφή, ενώ τα αποτελέσματα θα καταγράφονται απευθείας στον φάκελο του ασθενούς και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στον Οικογενειακό Γιατρό. Αυτός με τη σειρά του θα δίνει φάρμακα, αν εκτιμά ότι απαιτούνται.
Αν το μοντέλο έχει επιτυχία, θα εφαρμοστεί σε όλα τα βρετανικά φαρμακεία. Και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα σώσει εκατομμύρια ζωές, αφού θα προλαμβάνει την υπ΄αριθμόν 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα τού ποτέ
Στη Βρετανία οι προληπτικές εξετάσεις, ειδικά από μία ηλικία και μετά, είναι υποχρεωτικές. Ομως ακόμη και το δυσκίνητο σύστημα υγείας που διαθέτει η χώρα, έχει την οργάνωση να κλείσει τα ραντεβού για πλήρη έλεγχο συγκεκριμένη ημέρα, και να ειδοποιήσει τον ενδιαφερόμενο με email ή ταχυδρομικώς.
Δυστυχώς οι προληπτικές εξετάσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι «κόκκινο πανί» για τα οικονομικά του κράτους. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτιμούσε τις μεθόδους εντυπωσιασμού. Στόχος της ήταν η βραχυπρόθεσμη συγκέντρωση χρημάτων από περιστολές δαπανών. Να δείξει ότι δεν ξόδεψε. Ως αποτέλεσμα, χρήματα για πρόληψη δεν υπήρξαν. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατέβασαν ρολά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Η νέα ηγεσία καλείται να ακροβατήσει πάνω σε έναν σπάγκο, που από τη μία τον τραβούν οι γιατροί, από την άλλη φαρμακοποιοί και άλλες επιστημονικές ειδικότητες.
Οι έλληνες γιατροί δεν θέλουν κανείς να αγγίζει τους ασθενείς τους. Οι φαρμακοποιοί θέλουν να ασκούν πρωτοβάθμια φροντίδα, ειδικά σε νησιά όπου δεν υπάρχει γιατρός. Νομικά, οι φαρμακοποιοί δεν επιτρέπεται ούτε να εξετάσουν, ούτε φάρμακα να δώσουν, ούτε καν ένα εμβόλιο να κάνουν. Γιατί; Διότι δεν έχουν κλινική ειδικότητα. Είναι εργαστηριακοί επιστήμονες. Αρα δεν έχουν δικαίωμα επαφής με ασθενή.
Στη Βρετανία εκπαιδεύονται, αλλάζει ο νόμος και με τις «ευχές» και τις παρακλήσεις των ιατρικών συλλόγων, οι φαρμακοποιοί συμβάλλουν στην πρόληψη.
Στην Ελλάδα ο καθένας πιέζει για να κάνει ό,τι τον… συμφέρει. Και για όλα τελικά θα φταίει πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση, που δεν σήκωσε το πολιτικό βάρος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση υπέρ του πολίτη.