Την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της επιδημιολογικής έξαρσης του κορονοϊού στην περιοχή, περιέγραψε την Τρίτη ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος έκανε λόγο για μια δραματική εφημερία.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι “κλειστον’’ λόγω πληρότητας».
Ανέφερε ότι είχαμε «105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε».
Πρόσθεσε ότι έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε.
Περιέγραψε επίσης τις οικογενειακές τραγωδίες που εκτυλίσσονται σε αυτό το περιβάλλον, όπως μιας γυναίκας 58 ετών που νοσηλεύεται διασωληνωμένη, ενώ ο σύζυγός της που είναι 60 ετών έχασε προχθές τη ζωή του.
Το πρόβλημα είναι ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξαν μέτρα, ούτε σοβαροί περιορισμοί για τις γιορτές της 26ης Οκτωβρίου και της 28ης Οκτωβρίου –τώρα βλέπουμε τα απότοκα αυτής της κινητικότητας…
Ο κ. Καπραβέλος είπε ότι εντός της ημέρας το νοσοκομείο «Παπανικολάου» θα ανοίξει ακόμη εννέα κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Αλλά όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, ακόμη και 100 κλίνες ΜΕΘ να άνοιγαν, είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν.
Προειδοποίησε, τέλος, ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
H Ρουμανία, με πληθυσμό σχεδόν διπλάσιο από της Ελλάδας, μετρά κατά μέσο όρο 500 νεκρούς την ημέρα από Covid-19.