Οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) ήταν δυο: ο Σπύρος Καπράλος και ο Ισίδωρος Κούβελος. Γνωστά και μη εξαιρετέα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας. Χρόνια στο κουρμπέτι. Ο κ. Καπράλος νίκησε τον αντίπαλό του με 14-0 και εξελέγη για τρίτη τετραετία στη σειρά. Θα μπορούσε να μιλήσει για θρίαμβο. Προς τιμήν του, δεν το έκανε. Μάλλον επειδή οι ψήφοι δεν ήταν 14, αλλά 25. Αυτά τα έντεκα «κουκιά» που… εξαφανίστηκαν, έδωσαν το δικαίωμα στην παράταξη του κ. Κούβελου να κάνει λόγο για εκλογές – παρωδία.
Τα… όργανα άρχισαν από νωρίς χθες (Δευτέρα) το πρωί, όταν ο κ. Κούβελος εισήχθη εσπευσμένως στο «Ωνάσειο» με δύσπνοια και πόνους στο στήθος. Αυτή η ατυχής συγκυρία -να ασθενήσει την ημέρα των εκλογών- προκάλεσε έντονη διαμάχη, για το αν η διαδικασία έπρεπε να αναβληθεί. Ο Λάμπης Νικολάου, ο οποίος είχε οριστεί πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έκρινε υπέρ της αναβολής. Το καταστατικό της ΕΟΕ αναφέρει ότι οι εκλογές διεξάγονται στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, και το ημερολόγιο έγραφε 6/2. Υπήρχε χρόνος, λοιπόν, να περιμένουν τον κ. Κούβελο να αναρρώσει. Ενημέρωσε τους εκλέκτορες για την απόφασή του -και τη ΔΟΕ με mail- και αποχώρησε.
Η πλευρά του κ. Καπράλου δεν συναινούσε στην αναβολή, επειδή το καταστατικό δεν την προβλέπει ρητώς. Ετσι, μετά την αποχώρηση του κ. Νικολάου, η γραμματεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ειδοποίησε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Οι 14 εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών που είχαν, ήδη, συγκεντρωθεί (όλοι ψηφοφόροι του κ. Καπράλου) όρισαν ως πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής τον Παύλο Κανελλάκη, της Σκοποβολής, και οι εκλογές ολοκληρώθηκαν. Απαρτία, υπήρχε.
Το νομότυπο της διαδικασίας θα κριθεί στα δικαστήρια. Εκεί, άλλωστε, «κλείδωσε» και η σύνθεση του εκλογικού σώματος, την τελευταία εβδομάδα, αφού σε πέντε περιπτώσεις οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν για το αν κάποιες ομοσπονδίες έχουν δικαίωμα ψήφου ή όχι – και για τα πρόσωπα των εκλεκτόρων στην ΕΟΕ. Δυο υποθέσεις εκδικάστηκαν το πρωί της ημέρας των εκλογών, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Που σημαίνει, ότι οι δικαστικές αποφάσεις ήταν προσωρινές. Οι τελεσίδικες θα εκδοθούν κατόπιν… εκλογών, την άνοιξη.
Είχαν προηγηθεί «τσαμπουκάδες», σε αρκετές ομοσπονδίες, κατά τη διαδικασία ανάδειξης του εκπροσώπου – εκλέκτορά τους στις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στο σύνολό τους, τα «κουκιά» ήταν 25. Οι ομοσπονδίες του καράτε και της αναρρίχησης, δυο αθλημάτων που το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα της ΔΟΕ, δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Ηταν, κι αυτό, ένα από τα σημεία της αντιπαράθεσης.
Το χειρότερο, όμως, είναι οι έντονες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες, περί εμπλοκής στη διαδικασία επιχειρηματιών – παραγόντων του ποδοσφαίρου, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, οι εκλογές θύμιζαν ντέρμπι δύο μεγάλων ΠΑΕ. Θα περίμενε κανείς, πως όσα ακούστηκαν -μέχρι και για εξαγορά ψήφων έναντι 100.000 ευρώ- θα παρακινούσαν τις εισαγγελικές Αρχές να διατάξουν σχετική έρευνα, όμως οι «ψίθυροι» πέρασαν… στο ντούκου. Ακόμα και ο νικητής των εκλογών δεν νιώθει _ προς τιμήν του _ περήφανος για τη διαδικασία, αν κρίνει κανείς από τη δημόσια παραδοχή του, χθες βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή: «Με όλα αυτά που συνέβησαν στην ΕΟΕ, είναι σαν να έχουμε κληρονομήσει την κακή πλευρά του ποδοσφαίρου».
Η κούρσα για την υψηλότερη καρέκλα του ελληνικού αθλητισμού είχε, βεβαίως, και κομματικά χρώματα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Καπράλος είχε τη στήριξη της κυβέρνησης. Ο κ. Κούβελος, των «απέναντι». Αλλά και του κ. Νικολάου, που ο λόγος του μετράει ιδιαιτέρως σε πολλές από τις αθλητικές ομοσπονδίες. Το «παζάρι» των τελευταίων εβδομάδων περιελάμβανε γενναιόδωρες υποσχέσεις προς τους διοικητές των διαφόρων σπορ, βγαλμένες από παλιές, καλές εποχές. Και από τις δυο παρατάξεις.
Χωρίς τη… συστατική επιστολή Κοντονή, που πάγωσε τη διαδικασία για τη διαδοχή του κ. Νικολάου, πιθανότατα ο κ. Καπράλος θα ήταν, ήδη, «Αθάνατος»
Η μάχη για την προεδρία της ΕΟΕ ήταν ακόμα μια πράξη του ακήρυχτου πολέμου για τη θέση του έλληνα «Αθανάτου» στη ΔΟΕ, η οποία χηρεύει από τον Ιανουάριο του 2016. Την είχε καταλάβει ο Λάμπης Νικολάου το 1986 (με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου), όμως στις 23 Νοεμβρίου 2015 συμπλήρωσε το όριο ηλικίας των 80 ετών που έχει θεσπιστεί – και παραιτήθηκε, ως όφειλε. Στην 129η σύνοδο της ΔΟΕ, τον περασμένο Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ήταν περίπου αυτονόητο ότι θα τον διαδεχόταν κάποιος άλλος πατριώτης μας. Στα 123 χρόνια του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, η Ελλάδα είχε ανελλιπώς ένα ή δυο μέλη στο «κλαμπ των Αθανάτων». Αλλά, στον κατάλογο με τα οκτώ προς εκλογήν μέλη που η πριγκίπισσα Αννα (του Ηνωμένου Βασιλείου) παρέδωσε στη ΔΟΕ, στις 3 Ιουνίου 2016, «δικός μας» δεν υπήρχε. Από την Παπούα Νέα Γουϊνέα, ναι, όμως όχι κάποιος Ελληνας.
Η επίσημη δικαιολογία της ΔΟΕ ήταν η «πληθώρα υποψηφίων» από την Ελλάδα. Ο πραγματικός λόγος ήταν μια επιστολή του (τότε) υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοντονής τον ενημέρωνε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Καπράλου για τη θέση “Αθανάτου” στη ΔΟΕ». Μέγα σφάλμα. Στη Λωζάννη σιχαίνονται τις «φόρα – παρτίδα» πολιτικές παρεμβάσεις. Είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες, με την απαραίτητη προϋπόθεση να είναι αθέατες.
Χωρίς τη… συστατική επιστολή Κοντονή, που πάγωσε τη διαδικασία για τη διαδοχή του κ. Νικολάου, πιθανότατα ο κ. Καπράλος θα ήταν, ήδη, «Αθάνατος». Η ΔΟΕ δείχνει ξεκάθαρα την προτίμησή της σε όσους έχουν υπηρετήσει τα σπορ ως αθλητές (ο ίδιος ο Μπαχ υπήρξε «χρυσός» Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας), ενώ ο παλαίμαχος έλληνας πρωταθλητής της κολύμβησης και του πόλο, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 και του 1984 με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης, χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του γερμανού προέδρου.
Ο κ. Κούβελος είχε την υποστήριξη του πρώην «Αθανάτου», Λάμπη Νικολάου, και πόνταρε στον σημαντικό ρόλο του στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, η οποία αποτελεί μορφωτικό ίδρυμα της ΔΟΕ, και στις προσωπικές γνωριμίες του. Εχει την απεριόριστη εκτίμηση του Μπαχ, αλλά όχι και την προτίμησή του.
Υποψηφιότητα είχαν καταθέσει, επίσης, με μηδαμινές ελπίδες εκλογής, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ (στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου), Στέλιος Αγγελούδης, και ο γνωστός αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, Πέτρος Συναδινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας. Μπορεί να υπήρχαν κι άλλοι. Η κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά είχε ισχυριστεί παλαιότερα, στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, ότι για τη θέση είχε ενδιαφερθεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.
Για τις… ελβετικές καρέκλες εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον, σχεδόν απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Οσοι πολεμούν να γίνουν «Αθάνατοι», δεν το κάνουν μόνο για το… Ολυμπιακό μεροκάματο των 400 ευρώ (για κάθε μέρα δουλειάς που αφορά τη ΔΟΕ), αλλά -κυρίως- για να συμμετάσχουν στη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΟΕ έχει πάψει, εδώ και δεκαετίες, να είναι ο ρομαντικός αθλητικός οργανισμός που εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν ο Δημήτριος Βικέλας και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Πλέον, είναι μια πολυεθνική επιχείρηση, με έδρα τη Λωζάννη, που επιλέγει την έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφασίζει ποια αθλήματα θα βρίσκονται στο καλεντάρι τους κάθε τετραετία, και εκμεταλλεύεται εμπορικά το ακριβότερο αθλητικό προϊόν παγκοσμίως.
Η επόμενη σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα διεξαχθεί στη Λίμα, του Περού, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή την πρώτη του Σεπτεμβρίου. Εκεί, η Ελλάδα θα ξαναβρεί τη θέση της στο Ολυμπιακό Κίνημα. Οπως έχει αναγγείλει ο πρόεδρος Μπαχ, «στο Περού θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα νέα μέλη της ΔΟΕ, έπειτα από τις εκλογικές διαδικασίες που θα έχουν μεσολαβήσει σε ορισμένες παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων και εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές». Η χθεσινή εκλογή του κ. Καπράλου στην προεδρία της ΕΟΕ τον καθιστά ακόμα πιο ξεκάθαρο φαβορί για την πολυπόθητη «αθανασία».